Linkovi

SAD i Brazil u borbi protiv globalnog zagrevanja


Predsednik Obama i brazilska predsednica Dilma Rusef rukuju se u Beloj kući
Predsednik Obama i brazilska predsednica Dilma Rusef rukuju se u Beloj kući

Predsednik Barak Obama i brazilska predsednica Dilma Rusef su se obavezali da će njihove zemlje povećati udeo obnovljive energije u proizvodnji električne energije, ne računajuči hidroelektrane, na 20 odsto do 2030. godine.

Predsednik Barak Obama je danas bio domaćin brazilskoj predsednici Dilmi Rusef u Beloj kući. Dvoje lidera razgovarali su o novim inicijativama za smanjenje emisija ugljen-dioksida uoči konferencije o klimatskim promenama kasnije ove godine u Parizu, čiji su sponzor Ujedinjene nacije.

Obama i Rusef su se obavezali da će njihove zemlje povećati udeo obnovljive energije u proizvodnji električne energije, ne računajuči hidroelektrane, na 20 odsto do 2030. godine.

Za Sjedinjene Države to znači da će utrostručiti učešće izvora obnovljive energije u proizvodnji električne energije, dok bi za Brazil to značilo da će taj udeo biti udvostručen.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu predsednik Obama je rekao da današnje saopštenje znači da će Brazil i Sjedinjene Države nastaviti da deluju na osnovu napretka koji su već postigli u borbi protiv klimatskih promena. On je dodao da su od 2005. Sjedinjene Države i Brazil smanjili emisije ugljen-dioksida više od bilo koje druge zemlje u svetu.

XS
SM
MD
LG