Linkovi

Obama i Merkel upozoravaju Rusiju


Predsednik Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel u govore o krizi u Ukrajini u Beloj kući, 2. maja 2014.
Predsednik Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel u govore o krizi u Ukrajini u Beloj kući, 2. maja 2014.

Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u Beloj kući, nekoliko dana pošto su SAD I EU uvele novu rundu sankcija Rusiji.

Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel predstavili su jedinstven stav prema Rusiji, upozoravajući da će uvesti nove sankcije ukoliko Moskva ne preduzme neophodne korake za diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini. Obama i Merkel razgovarali su u Beloj kući, nekoliko dana pošto su SAD I EU uvele novu rundu sankcija Rusiji.

Predsednik Obama izjavio je da će, u slučaju da rusko rukovodstvo nastavi da destabilizuje istočnu Ukrajinu, SAD I EU brzo reagovati dodatnim merama, što uključuje kako diplomatske tako i ekonomske sankcije.

Kancelarka Merkel je naglasila da ni Sjedinjene Države niti Nemačka žele takav ishod, ali da će on biti “neizbežan” u slučaju dalje destabilizacije Ukrajine. Ona je poručila da u najvećoj meri zavisi od Rusa kojim će se putem krenuti.

Uprkos snažnom zajedničkom stavu, Angela Merkel i drugi evropski lideri suočeni su sa unutrašnjim pritiskom u svojim zemljama da ne preduzimaju korake protiv Rusije koji će nauditi njihovim sopstvenim ekonomskim interesima.

Diplomatsko rešenje postignuto pre dve nedelje u Ženevi do sada nije dovelo do deeskalacija konflikta izmedju proruskih separatista u istočnoj Ukrajini i centralne vlade u Kijevu. Predsednik Obama navodi da je ukrajinska vlada ispunila svoj deo obaveza a da Rusija mora da učini isto.

On je osudio postupke proruskih ekstremista, navodeći da je”sramno i bez opravdanja” što i dalje drže u pritvoru sedmoro posmatrača iz OEBS-a. Obama je apelovao na Rusiju da obezbedi njihovo hitno puštanje na slobodu.
XS
SM
MD
LG