Linkovi

Kongres SAD u nedelju glasa o reformi zdravstva


Predstavnički dom američkog Kongresa u nedelju će glasati o reformi sistema zdravstvene zaštite, saopštili su demokratski lideri. Demokrate će provesti vikend u nastojanju da obezbede dovoljan broj glasova za usvajanje zakona, dok protivnici reforme takodje rade punom parom da zaustave njegovo donošenje. Dok se u Vašingtonu prebrojavaju glasovi, predsednik Obama izneo je svoje argumente pred publikom od nekoliko hiljada ljudi, na univerzitetu Džordž Mejson, u Virdžiniji.

Dok bitka za reformu zdravstva ulazi u završnicu, predsednik Obama neumorno pokušava da obezbedi dovoljan broj glasova za njeno usvajanje. Predsednik, koji je odložio posetu Indoneziji i Australiji u očekivanju glasanja u Kongresu, poručio je u Virdžiniji da će, ako zakon ne prodje, osiguravajuće kompanije nastaviti da neometano rade na štetu gradjana.

Nastaviće da ljudima uskraćuju osiguranje i negu… Nastaviće da dižu cene za 40, 50 ili 60 procenata, kao što su uradili proteklih nedelja, a da nikome ne odgovaraju. Oni to znaju i zato su, u ovom trenutku, hodnici Kongresa prepuni lobista. Zato se milioni dolara ulivaju u propagandne spotove protiv reforme. Zato oni daju sve od sebe da spreče donošenje zakona, i zato je jedino pitanje za nas danas – da li ćemo dozvoliti specijalnim interesima da još jednom pobede?“, pitao je predsednik Obama okupljene.

Predsednik i demokratski lideri pojačali su pritisak na sve manju grupu još neopredeljenih demokrata, kao što je bio kongresmen Džon Bočeri, koji je najavio da će podržati zakon.

Verujem da je moja odluka ispravna“, saopštio je na Kapitol Hilu kongresmen iz Ohaja.

Medjutim, otpor i dalje postoji medju umerenim demokratama, zabrinutim zbog predstojećih kongresnih izbora i liberalima uznemirenim što zakon ne sadrži opciju državnog osiguranja. Tu je, zatim, i najveća grupa konzervativnih demokrata koje brine finansiranje abortusa.

Još nema promena. Moja grupa će glasati protiv“, navodi Bart Stupak, kongresmen iz Mičigena koji predvodi grupu protivnika abortusa.

Vodje demokrata, u medjuvremenu, poriču da je zakon izazvao duboki razdor u stranci, navodeći da je dobijanje pune podrške za mnoge zakonske predloge ponekad težak posao.

Republikanska opozicija se protivi zakonu od samog početka, navodeći da je preskup i da se svodi na vladino preuzimanje sektora zdravstvene zaštite.

XS
SM
MD
LG