Linkovi

Obamin plan na Fejsbuku


Predsednik Barak Obama i osnivač Fejsbuka Mark Zukerberg na skupu o smanjenju nacionalnog duga
Predsednik Barak Obama i osnivač Fejsbuka Mark Zukerberg na skupu o smanjenju nacionalnog duga

Predsednik Barak Obama je juče koristio „Fejsbuk“, najveću elektronsku društvenu mrežu na svetu, za dodatno objašnjenje svojih predloga za smanjenje deficita američke vlade i ogromnog nacionalnog duga. Obama pokušava da pridobije podršku mladih glasača na početku kampanje za reizbor 2012.

Strategija predsednika Obame uoči izbora iduće godine, usredsređena je na jačanje i održavanje podrške mladih i nezavisnih glasača, koji su ga dobrim delom i doveli na predsedniki položaj 2008. Počev od prošlonedeljne posete svom rodnom Čikagu, on prebacuje svoju kampanju prikupljanja novca u višu brzinu, što se nastavlja ovih dana i u Kaliforniji i Nevadi na zapadu zemlje.

Ipak, Obama vodi i informativni rat sa opozicionim republikancima, u jeku nacionalne rasprave o rivalskim predlozima za izbegavanje fiskalne katastrofe zbog deficita i nacionalnog duga od 14 hiljada milijardi dolara. Predsednik se zalaže za „uravnoteženi“ pristup kojim bi se deficit smanjio za četiri hiljade milijardi u narednih 12 godina. Republikanci bi hteli da tokom naredne decenije još više smanje deficit, ali predlažu duboke rezove u socijalnim programima za stare i siromašne.

Na „Fejsbuku“, uz pomoć njegovog osnivača, milijardera Marka Zukerberga, Obama je pomenuo „veoma ozbiljnu raspravu“ o budućem usmerenju zemlje, koje podrazumeva prelomne odluke.

„Došli smo u neodrživu situaciju. Prema tome, upravo sada smo suočeni sa kritičnim vremenom u kojem treba da donesemo neke odluke o tome kako kratkoročno da smanjimo dug i kako da smanjimo zaduženost u dugoročnom periodu.“

Govoreći o republikanskim predlozima, predsednik je ponovo naglasio važnost održavanja „osnovne mreže socijalne bezbednosti“ za Amerikance. Predsednik se pojavio na „Fejsbuku“ nešto više od dve nedelje pre nego što će administracija i grupa dvostranačkih lidera da održi prvi sastanak, u traganju za početnim planom za smanjenje deficita do juna.

Lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor, juče je upozorio Obamu da ne dopusti da taj sastanak postane – kako je doslovno rekao – „još jedna arena za politički teatar“. Predsednik Obama, obraćajući se preko „Fejsbuka“, rekao je da bi budžetski plan koji predlažu republikanci iz temelja promenio „društveni dogovor“ koji Amerikanci znaju.

„Rekao bih da je republikanski budžet koji je predložen, prilično radikalan. Ne bih ga nazvao posebno smelim.“

U trenutku predsednikovog nastupa preko „Fejsbuka“, objavljeni su novi rezultati nekih anketa, među kojima i ispitivanja javnog mnjenja koje sprovode list „Vašington post“ i informativni program TV mreže ABC, koji ukazuju da 58 odsto ispitanika ne odobrava način na koji predsednik rešava problem deficita.

Međutim, ista anketa pokazuje da jaka većina podržava zadržavanje postojećih socijalnih programa i umereniji Obamin predlog za kombinovano povećanje poreza za bogatije Amerikance i pažljivo kresanje troškova.

XS
SM
MD
LG