Linkovi

Obama: Bogati da plaćaju svoj deo


Predsednik Barak Obama predstavlja plan za smanjenje deficita
Predsednik Barak Obama predstavlja plan za smanjenje deficita

Američki predsjednik Barak Obama predstavio je novi ekonomski plan, ovog puta za smanjenje ogromnog budžetskog deficita i duga zemlje. Predsjednik predlaže veće poreze za bogate, koji bi trebalo da donesu polovinu planiranih ušteda, rezove u pojedinim socijalnim programima i manju vojnu potrošnju. Obama je novi plan predstavio nedjelju dana nakon što je Kongresu uputio zakonski prijedlog za otvaranje radnih mjesta, vrijedan 447 milijardi dolara.

Predsjednik Obama predstavio je ambiciozni plan za smanjenje deficita za dodatnih oko tri hiljade milijardi dolara u narednih deset godina.

“Ukoliko ne djelujemo, naša djeca moraće da podnesu teret duga. Vašington mora da živi od onog čim raspolaže. Vlada mora da uradi ono što porodice širom zemlje rade već godinama. Moramo da se odreknemo onoga što ne možemo da priuštimo, kako bismo platili za ono što je stvarno važno.”

Ključna odredba Obaminog plana je ukidanje poreskih olakšica bogatima i korporacijama, koje bi trebalo da donese hiljadu i 500 milijardi dolara prihoda.

“Srednja klasa ne bi trebalo da plaća veći porez od milionera i milijardera. To je prilično jasno i ne može se osporiti. Sekretarica Vorena Bafeta ne bi trebalo da plaća veći porez od Bafeta. Za to nema opravdanja. ”

Planirano povećanje poreza već je naišlo na oštre osude republikanaca.

"Klasni rat će jednostavno izazvati još dublje podjele u ovoj zemlji. Pogodiće poslodavce, podijeliti ljude i neće doprinijeti ekonomskom rastu”, naveo je republikanski kongresmen iz Viskonsina Pol Rajan.

“Ovo nije klasni rat, već prosta računica. Novac mora odnekud da dođe. Ukoliko nismo spremni da zatražimo od onih koji su postigli izuzetan uspjeh da pomognu Americi da smanji deficit, onda računica kađe da svi ostali moraju mnogo više da urade. Neću podržati ni jedan plan koji predviđa da obični Amerikanci snose cijeli teret smanjenja deficita”, poručio je Obama.

Obamin prijedlog međutim ima male šanse da prođe u Kongresu, s obzirom na to da republikanska stranka ima većinu u Prestavničkom domu. Novi plan predviđa i određena smanjenja u pojedinim zdravstvenim i socijalnim programima, a računa se i na uštedu od hiljadu milijardi dolara od povlačenja vojske iz Iraka i Avganistana. Nakon predsjednikovog obraćanja, sekretar za finansije Timoti Gajtner objasnio je zašto je neophodno da ukupno smanjenje budžetskog deficita bude veće od četiri hiljade milijardi dolara.

"To je neophodno kako bi se deficit spustio na nivo koji možemo da održimo tokom vremena, nivo gdje dug, kao dio cjelokupne ekonomije, više ne raste, već se stabilizuje i počinje da se smanjuje. Debata koja se trenutno vodi je kako to najbolje da uradimo.”

Gajtner je istakao i da američka vlada nastavlja saradnju sa evropskim liderima u pogledu ekonomske situacije, te da vjeruje da evropske vlade imaju političku volju da prevaziđu finansijsku krizu.

XS
SM
MD
LG