Linkovi

Obama se sprema za posetu Kubi


Predsednik Barak Obama govori na sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Stejt departmentu, 14. marta 2016.
Predsednik Barak Obama govori na sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Stejt departmentu, 14. marta 2016.

Predsednik Barak Obama u nedelju putuje u istorijsku posetu Kubi pošto su dve zemlje odlučile da normalizuuju odnose posle 55 godina prekida.

Barak Obama će biti prvi američki predsednik koji će posetiti Kubu u poslednjih gotovo 90 godina i direktno izneti Kubancima svoju viziju budućnosti. Neprijatelji iz doba Hladnog rata obnovili su diplomateks odnose pre 8 meseci. Predsednik Obama je tom prilikom poručio:

„Diplomatija, koja uključuje i okretanje nove stranice posle neuspele politike iz prošlosti, jeste način na koji otvaramo novo poglavlje u odnosima sa kubanskim narodom.“

Sjedinjene Države su ublažile trgovinske i putne restrikcije, a Obama se nada da će pronaći i druge načine za aktivnije učešće Kube i njenog naroda.

Američki predsednik će se sastati sa kubanskim domaćinom Raulom Kastrom i sa njim razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući i ona o kojima se dve zemlje ne slažu, poput ljudskih prava.

Analitičari smatraju da će kubanska vlada morati da unese neke izmene:

Mislim da oni shvatajku da kubanski narod mora da ima ključnu ulogu da vi sve ovo uspelo. Kubanci slobodnije učestvuju u eknomskim aktivnostima, što će se verovatno nastaviti, a bilo bi potrebmo da slobodnije učestvuju i u politici,“ kaže politički analitičar Mark Henson.

Vrhunac posete biće direktno obraćanje predsednika Obame Kubancima kada će se osvrnuti na bolnu prošlost i govoriti o budućnosti koja obećava.

Medjutim, Kongres u kome republikanci imaju većinu i koji jedino može da ukine 55–godišnji embargo nije uveren u to. Da bi dao zamah novoj politici prema Kubi i posle isteka njegovog madata Obami je potrebna dvostranačka podrška. To je razlog zbog koga na put vodi i dvostranačku delegaciju zakonodavaca.

„On mora da pokaže da nova politika donosi rezultate kako u ekonomiji tako i diplomatski kako bi sledeći predsednik, bez obzira ko to bio, mogao da kaže – ova politika donosi rezultate, ona je u nacionalnom interesu,“ ističe profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Vašingtonu," Vilijam Liogrand.

Bela kuća ističe da istorijska poseta predsednika Obame ima za cilj da učini proces normalizacije američko-kubanskih odnosa nepovratnim.

XS
SM
MD
LG