Linkovi

Obama: Biće zakona koje ne mogu da potpišem


Predsednik SAD, Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 5. novembar 2014.
Predsednik SAD, Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 5. novembar 2014.

Na konferenciji za novinare posle jučerašnjih kongresnih izbora, američki predsednik rekao da će pokušati da uspostavi saradnju demokrata i republikanaca u Kongresu.

Lider nove republikanske većine u Senatu, Mič Mekonel poručio je da će sarađivati sa predsednikom Obamom na usvajanju ključnih zakona o kojima mogu da se dogovore, posebno o međunardonim trgovinskim sporazumima i reformi poreskog sistema.

Dan posle velike pobede republikanaca na kongresnim izborima Mekonel je izjavio da su se on i predsednik u telefonskom razgovoru složili da pokušaju da pronađu pitanja u kojima mogu da se usaglase.

S druge strane, predsednik Obama je na konferenciji za novinare izjavio da želi široku saglasnost sa Kongresom, ali je priznao da će republikanci sigurno usvojiti neke zakonske mere koje on ne može da potpiše.

Obama je uputio čestitke republikanskim liderima u Senatu i Predstavničkom domu, rekavši da je očigledna poruka sa izbora da velika većina Amerikanaca smatra da Vašington ne funkcioniše i da je on odgovoran za to.

Predsednik je rekao da želi da saradjuje sa republikancima i pozvao ih da mu izlože veoma preciznu agendu, dodavši da će razmotriti njihove ideje, posebno one koje se podudaraju sa njegovim. Obama je takodje pozvao Kongres da usvoji budžet pre božićnih praznika i najavio da će zatražiti dodatna sredstva za borbu protiv ebole i upotrebu vojne sile protiv ekstremista Islamske države.

Naveo je i da će upotrebiti svoja izvršna ovlašćenja da bi pokrenuo imigracionu reformu pre kraja godine naglasivši da zemlja više ne može da čeka.

XS
SM
MD
LG