Linkovi

Novim merama protiv klimatskih promena


Predsednik Barak Obama predstavlja Plan za čistu energiju u Beloj kući
Predsednik Barak Obama predstavlja Plan za čistu energiju u Beloj kući

Predsednik Barak Obama zvanično je predstavio ambiciozni plan za smanjenje emisije štetnih gasova, uz upozorenje da su klimatske promene najveća pretnja

Predsednik Barak Obama danas je zvanično predstavio ambiciozni plan administracije za smanjenje emisije ugljen dioksida iz termolektrana i proglasio klimatske promene najvećom pretnjom s kojom se svet suočava.

Obama je u obraćanju u Beloj kući, nekoliko meseci uoči međunarodnih razgovora o klimi u Parizu, rekao da svet možda neće moći da ublaži posledice globalnog zagrevanja ako se ne preduzme agresivna akcija da se zaustavi taj problem.

"Mi smo prva generacija koja oseća posledice klimatskih promena. Mi smo poslednja generacija koja može da uradi nešto tim povodom. Imamo samo jedan dom. Jednu planetu. Nema plana B".

Predsednik je odbacio kritike da će njegov plan dovesti do poskupljenja računa za električnu energiju i gubitka radnih mesta, te da će naneti štetu siromašnima. „Ovo je ispravan potez“, naglasio je američki predsednik

Obama je naglasio da će propisi, kojima se od energetskog sektora zahteva da smanji emisiju ugljen dioksida za 32 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 2005. dovesti do smanjenja računa za električnu energiju i pobošljati zdravlje građana širom zemlje. Savezne države donosiće pojedinačne planove za ispunjenje zacrtanog cilja.

Predsednik je u donošenju plana zaobišao Kongres, koji je odbacio ranije pokušaje da se usvoji zakon o smanjenju zagađenja koje izaziva ugljen dioksid.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji predstavlja saveznu državu Kentaki, bogatu zalihama uglja, smatra da će Obamin plan dovesti do gubitka poslova.

Uradiću sve što mogu da sprečim primenu novih mera”, poručio je Mekonel.

Međutim, zvaničnici Ujedinjenih nacija pozdravljaju najavljene poteze.

Vremenom bi trebalo da vidimo trend ulaganja u čiste, obnovljive izvore energije”, naglasila je Kristina Figeres, izvršni sekretar Ujedinjenih nacija za klimatske promjene.

I prije zvaničnog objavljivanja Obaminog Plana za čistu energiju, njegovi protivnici u energetskom sektoru već su saopštili da će odmah podnijeti tužbe i zatražiti od sudova da privremeno blokiraju najavljene propise kojima se protivi i do 25 saveznih država. Zbog toga se očekuje da će taj slučaj završiti pred Vrhovnim sudom.

XS
SM
MD
LG