Linkovi

Efekti klimatskih promena u Arktičkoj regiji


Predsednik Obama drži redovni nedeljni govor naciji
Predsednik Obama drži redovni nedeljni govor naciji

Predsednik Obama putuje na Aljasku gde će održati govor na konferenciji na kojoj će se strani funkcioneri, naučnici i lokalni stanovnici okupiti radi diskusija o efektima klimatskih promena u regionu Arktika.

Kako navodi Bela kuća cilj konferencije Glečer (Glacier), je podizanje svesti o tome kakav efekat visoke temperature na Arktiku imaju na ostatak sveta i šta gradjani mogu da učine tim povodom.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji predsednik Obama je istakao da gradjani Aljaske već imaju iskustvo sa efektima klimatskih promena što se odražava u široko rasprostranjenim šumskim požarima, intenzivnijim olujama i topljenju glečera. Američki predsednik je ukazao da do sada ništa nije preduzeto, mada se predvidja da će temperature na Aljasci porasti izmedju šest i 12 stepeni do kraja veka, što će, po njegovim rečima, brojne industrije promeniti zauvek.

Stejt department, domaćin večerašnje konferencije, navodi da će ona pomoći da “se podstakne politička volja.”

Konferencija se održava nakon izveštaja NASA-e o tome da nivo mora raste brže kao rezultat globalnog zagrevanja i da će se taj trend nastaviti.

Naučnici upozoravaju da će, ukoliko dopustimo da temperature porastu za više od 2 stepena Celzijusa iznad pred-industrijskog nivoa to doneti ekstremne vrmenske uslove i porast nivoa mora što bi imalo efekte širom sveta.

XS
SM
MD
LG