Linkovi

Obama najavio mere protiv klimatskih promena


Predsednik Obama predstavlja svoj plan o smanjenju zagadjenja, Univerzitet Džordžtaun, Vašington, 25. jun 2013.
Predsednik Obama predstavlja svoj plan o smanjenju zagadjenja, Univerzitet Džordžtaun, Vašington, 25. jun 2013.

Predsednik Obama je apelovao za temeljitu promenu politike u oblasti borbe protiv klimatskih promena, u Sjedinjenim Državama i širom sveta.

Američki predsednik je izneo nacrt te refome u današnjem govoru u Vašingonu i izdao nekoliko naredbi kako bi izbegao spornu zakonodavnu borbu oko ekoloških i ekonomskih pitanja sa političkim protivnicima u Kongresu.

Predsednik je naglasio da „ne postoji jedinstveni korak koji može da izmeni efekat klimatskih promena. Medjutim, kad je u pitanju svet koji ostavljamo svojoj deci, dugujemo im da učinimo sve što možemo.“

Obama će izdati naredbu Agenciji za zaštitu čovekove sredine da sastavi nacrt oštrijih standarda za emisije štetnih gasova za nove i postojeće elektrane u roku od godinu dana i da ih sprovede ih do 2015.

Ovaj predlog će verovatno biti kontroverzan u Sjedinjenim Državama. Ugalj koji uzrokuje zagadjenje koristi se za proizvodnju 40 odsto struje u zemlji i neki izvršni direktori energetskog sektora navode da bi oštrije regulative mogle da ih primoraju da zatvore svoje pogone jer bi bilo suviše skupo da se izadje u susret oštrijim ekološkim standardima.

Pored toga, vladini funkcioneri navode da predsednik Obame planira da apeluje za saradnju povodom klimatskih promena sa Kinom Indijom i Brazilom, čije rastuće ekonomije koriste povećane količine energije. On je ukazao da je neophodna veća upotreba prirodnog gasa i nuklearne energije.

U Sjedinjenim Državama predsednik Obama želi oštrije regulative u pogledu ekonomičnosti goriva za veće kamione, potom smanjenje emisija metana koji uzrokuje efekat staklene bašte koji dovodi do klimatskih promena, kao i solidniju izgradnju novih puteva i zgrada koje bi mogle biti oštećene poplavama tokom velikih oluja koje godinama pogadjaju Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG