Linkovi

Obama otkazao sastanak sa Putinom


Arhiva
Arhiva

Posle odluke Kremlja da odobri privremeni azil američkom beguncu Eduardu Snoudenu, odnosi Sjedinjenih Država i Rusije još zategnutiji.

Američki predsednik Barak Obama otkazao je planirani sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, pre početka samita grupe G-20 u Sankt Peterburgu, koji se održava u septembru.

Američko-ruski odnosi su od nedavno postali napeti… prošlonedeljna odluka Kremlja da odobri privremeni politički azil američkom beguncu Edvardu Snoudenu, dolile su ulje na vatru.

Bela kuća je danas objavila da se predsednik Obama neće u četiri oka sastati sa ruskim predsednikom pre samita idućeg meseca. U saopštenju se navodi nedovoljan napredak u bilateralnim odnosima, ali u saopštenju Bele kuće ističe se još jedan razlog: “Razočaravajuća odluka Rusije da Snoudenu pruži privremeni azil je takođe bila faktor”.

“U njihovoj zemlji se nalazi prekršitelj zakona, osoba optužena za to. Razmatrali smo i nastojali da sarađujemo sa njima. Oni to nisu uradili”, istakao je američki predsednik.

To su prvi komentari predsednika Obama o Snoudenovom azilu. Bio je otovoren i o svojim odnosima sa Putinom.

“Istina je da smo na sastancima imali prilično neuvijene, živahne razgovore”, kaže Obama.

Američki predsednik je pod velikim pritiskom i republikanaca I demokrata.

“Rusija nam je zabila nož u leđa”, rekao je demokratski senator iz Njujorka, Čarls Šumer.

Ruski zvaničnici, od Putina na dalje, već neko vreme uporno govore da smatraju da situacija sa Snoudenom ne bi trebalo da utiče na odnose dve zemlje. Američki zvaničnici se ne slažu.

“Bilo je potrebno da Obama bude uveren da će sastanak doneti opipljive rezultate. Mislim da su procenili da se to neće dogoditi i da ne vredi da zbog toga bude izložen kritici kod kuće”, objašnjava Endrju Kačins iz Centra za strateške međunarodne studije.

Posle otkazivanja posete Moskvi, Bela kuća je saopštila da će predsednik Obama posetiti Stokholm, odakle će se uputiti na samit u Sankt Peterburgu. Rusija je saopštila da je razočarana i da poziv američkom predsedniku da dođe u Moskvu i dalje važi.
XS
SM
MD
LG