Linkovi

Počinje bitka za budžet 2012.


Štampane kopije nacrta budžeta za 2012. koji je juče objavio predsednik Barak Obama
Štampane kopije nacrta budžeta za 2012. koji je juče objavio predsednik Barak Obama

Posle dve godine povećanja potrošnje, američki predsednik Barak Obama najavljuje štednju. U predlogu novog budžeta, predsednik Obama najavio je zamrzavanje ili smanjenje sredstava namenjenih nekim programima za pomoć siromašnima, ali se nije povinovao zahtevima republikanaca za drastičnije rezove, i vraćanje vlade na nivo na kojem je bila pre njegovog dolaska na položaj. Osvrćući se na jučerašnje objavljivanje nacrta budžeta za 2012, Obama je na današnjoj konferenciji za novinare poručio da će takav budžet primorati vladu da troši u okviru raspoloživih sredstava, u periodu kad su američke porodice primorane da isto čine sa sopstvenim budžetima. Kongres je danas započeo raspravu o predsednikovom planu, koja će – po svemu sudeći – potrajati.

Bela kuća upozorila je da će novi predlog budžeta u iznosu od 3.700 milijardi dolara sadržati bolno ukidanje sredstava.

"Ako ćemo da pređemo na dela kada je reč o fiskalnoj discioplini, ove vrste kresanja budžeta su neophodne", rekao je Obama.

U Kongresu, međutim, predlog budžeta nailazi na kritičare, koji tvrde da rezovi nisu dovoljno veliki.

"Predsednik nije shvatio poruku. Ovaj budžet je neozbiljan i neodgovoran", rekao je lider manjine u Senatu Mič Mekonel.

Ima i onih koji smatraju da je smanjenja previše.

"Rekla bih da treba pomoći siromašnima i prestati sa ukidanjem stvari koje su nam neophodne", kaže žena koja je zabrinuta zbog oduzimanja dve i po milijarde dolara namenjenih kao pomoć za grejanje siromašnih i zbog ukidanja pojedinih stipendija za studente, koji pohađaju letnju nastavu.

Aerodromi će izgubiti grantove u visini od milijardu dolara, a poreske olakšice koji je uveo Džordž Buš mlađi neće više biti na raspolagnju onima sa primanjima višim od 200 hiljada dolara godišnje.

Bela kuća tvrdi da će novi budžet smanjiti defiict za hiljadu milijardi dolara u narednih deset godina.

Budžetom se više novca izdvaja za oblasti kao što su obrazovanje, internet i čista energija, a republikanci poručuju da nema prostora za dodatne troškove.

"Mi smo analizirali brojke i one su veoma jasne. Jednostavno ne možete pozajmljivanjem, trošenjem i podizanjem poreza da stignete do prosperiteta. Nažalost, ovim budžetom se radi upravo to", kaže Pol Rajan, republikanski kongresmen iz Viskonsina, inače predsedavajući Odbora za budžet Predstavničkog doma, koji je Obamin plan nazvao „novim prilivom duga“.

XS
SM
MD
LG