Linkovi

Obama i republikanci pred budžetsku bitku


Obama i republikanci pred budžetsku bitku
Obama i republikanci pred budžetsku bitku

Američki predsednik Barak Obama kaže da budžet koji će objaviti u ponedeljak zamrzava domaću potrošnju u narednih pet godina i da će uticati na programe koji su mu dragi, ali da neće žrtvovati investicije u inovacije i obrazovanje, koji doprinose otvaranju radnih mesta.

Tokom svog nedeljnog obraćanja naciji Obama je naglasio da će njegov budžet smanjiti deficit za 400 milijardi dolara tokom naredne decenije.

U republikanskom odgovoru, senator Orin Heč nazvao je plan predsednika Obame za kresanje budžeta "bojažljivim" i pozvao ga da smanji regulative i otpočne debatu o finansiranju programa kao što su državno socijalno i zdravstveno osiguranje starijih osoba.

Republikanci u Predstavničkom domu takođe zahtevaju dodatno smanjivanje troškova, između ostalog uštedu milijardi dolara iz programa u zemlji i inostranstvu i smanjenje doprinosa za Ujedinjene nacije. Njihov plan je da se potrošnja u narednih sedam meseci smanji za 100 milijardi dolara, što zakonodavci u Senatu, koji kontrolišu demokrate smatraju nerealnim planom.

U republikanskom predlogu budžeta ostaju fondovi namenjeni Egiptu, Izraelu, kao i diplomatskim nastojanjima u Pakistanu, Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG