Linkovi

Pomen žrtvama u Arizoni


Predsednik Obama sa suprugom i drugim visokim ličnostima na početku komemoracije žrtvama pucnjave u Tusonu, u Arizoni
Predsednik Obama sa suprugom i drugim visokim ličnostima na početku komemoracije žrtvama pucnjave u Tusonu, u Arizoni

Javnost u Sjedinjenim Državama još od subote budno prati razvoj događaja posle pucnjave u državi Arizoni u kojoj je poginulo 6 ljudi, a teško ranjena predstavnica Predstavničkog doma, Gebrijel Gifords. Američki predsednik, Barak Obama sinoć je prisustvovao komemorativnoj službi za ukupno 19 žrtava pucnjave.

Pogibija i ranjavanje velikog broja ljudi, prošle subote, duboko je pogodila celu naciju, na čelu sa predsednikom Obamom koji je sinoć u Tusonu u Arizoni pružio reči utehe žrtvama i njihovim porodicama pozvavši na jedinstvo. Kongresmenka Gifords, koja je pogođena metkom u glavu, sinoć je otvorila oči što mediji nazivaju medicinskim čudom.

Uteha, jedinstvo, hrabrost – jesu reči koje najbolje opisuju govor predsednik Obame na komemorativnoj službi u sredu uveče.

“Oplakujemo žrtve zajedno sa vama. Pridružujemo se vašoj žalosti”, rekao je predsednik SAD Barak Obama.

Prošle subote, napadač je otvorio vatru na skup ispred samoposluge u Tusonu u momentu kada se kongresmenka Gabrijel Gifords obraćala svojim pristalicama. Šestoro ljudi, među kojima devetogodišnja devojčica i federalni sudija, koji su bili u njenoj neposrednoj blizini su poginuli.

“Možda ne možemo da zaustavimo svo zlo na svetu, ali znam da to kako se ophodimo jedni prema drugima zavisi isključivo od nas samih. Verujem da, i pored svih naših nedostataka, posedujemo uljudnost i dobrotu i da sile koje nas razdvajaju nisu jake kao one koje nas spajaju”, rekao je Obama.

Napadač, 22-ogodišnji Džered Lofner optužen za pokušaj atentata na kongresmenku Gifords, nalazi se u federalnom zatvoru nadomak Feniksa. Ovo je prvi napad na nekog člana američkog Kongresa u poslednjih 30 godina.

Na putu ka Arizoni, predsednik Obama juče je obišao Gifords u bolnici, a pošto je otišao, njen suprug je rekao predsedniku da je ona prvi put otvorila oči. Lekari su bili primorani da otklone deo lobanje Gabrijel Gifords kako bi napravili mesto za otečeni mozak. Lekari su takođe bili u mogućnosti da smanje količinu sedativa koje je primal, kao i da ona najzad diše bez pomoći aparata.

“Postaje sve samostalnija”, rekao je dr Piter Ri, jedan od lekara u bolnici univerziteta Arizone.

Na jedinoj fotografiji koja je objavljena posle pucnjave, vidi se kako kongresmenka Gifords drži ruku svog supruga Marka, astronauta, koji će sada možda zauvek morati da se odrekne svoje druge ljubavi – svemira.

Iako je na očiglednom putu oporavka, lekari još uvek ne mogu sa sigurnošću da tvrde koji su delovi mozga oštećeni i da li će Gifords biti u stanju da povrati sve funkcije.

XS
SM
MD
LG