Linkovi

Podrška savezništvu SAD i Australije


Predsednik Barak Obama i australijski premijer Džulija Gilard u vojnoj bazi u Darvinu
Predsednik Barak Obama i australijski premijer Džulija Gilard u vojnoj bazi u Darvinu

Američki predsednik Barak Obama je danas u vojnoj bazi u Darvinu, u kojoj će uskoro biti stacionirano dve i po hiljade američkih vojnika, pozdravio savezništvo Sjedinjenih Država i Australije.

Obama je to rekao američkim i australijskim vojnicima pre odlaska na istočno-azijski samit na Baliju u Indoneziji. Pre govora, predsednik je položio venac u znak sećanja na posadu američkog vojnog broda „Piri“, koji su uništili japanski bombarderi u Drugom svetskom ratu.

Obama je prethodno, u jučerašnjem govoru u australijskom parlamentu, ukazao da će razvoj azijsko-pacifičkog regiona u velikoj meri odrediti naredno stoleće, naglasivši da je američko prisustvo u tom regionu prioritet njegove administracije. „Neprekidno ćemo jačati svoju moć da bismo odgovorili potrebama 21. stoleća. Naš trajni interes u regionu zahteva naše trajno prisustvo u regionu. Sjedinjene Države su pacifička sila i ovde ćemo i ostati“, rekao je američki predsednik.

Dogovor o stacioniranju američkih trupa u Australiji, koji su postigli Obama i australijska premijerka Džulija Gilard, predviđa raspoređivanje jedinice od 200 do 250 marinaca na Severnoj teritoriji, koji će se smenjivati svakih šest meseci. Kontingent će tokom vremena dostići pun kapacitet od dve i po hiljade vojnika. Kina je u međuvremenu sugerisala da stacioniranje američkih vojnika možda nije prikladno i da bi o njemu trebalo razgovarati u međunarodnoj zajednici.

Obama tvrdi da nema ničeg neprikladnog u vezi sa tim planom. On je objasnio da će prisustvo američkih trupa biti nova prilika za zajedničku obuku sa američkim saveznicima i partnerima i odgovor na niz izazova, među kojima su humanitarne krize i pomoć posle elementarnih nepogoda. „Sa najvećim delom svetske nuklearne moći i otprilike polovinom čovečanstva, Azija će u velikoj meri odrediti da li će stoleće pred nama biti obeleženo sukobima ili saradnjom, nepotrebnim patnjama ili ljudskim napretkom“, rekao je predsednik Obama.

On je u govoru u parlamentu obećao da će Sjedinjene Države odlučno reagovati na svaku severnokorejsku akciju u pravcu širenja nuklearnog oružja. Predsednik je takođe rekao da se u Burmi nastavlja kršenje ljudskih prava, uprkos određenom napretku i da će Sjedinjene Države nastaviti jasno da govore o koracima koje Burmanska vlada mora da preduzme da bi poboljšala odnose sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG