Linkovi

Predsednik Obama doputovao u Japan


Predsednik Obama na medjunarodnom aerodromu u Tokiju, 23. april, 2014.
Predsednik Obama na medjunarodnom aerodromu u Tokiju, 23. april, 2014.

Predsednika Obamu su na aerodromu dočekali američka ambasadorka u Japanu Kerolajn Kenedi i osoblje ambasade.

Američki predsednik, Barak Obama, doputovao je u Japan na početku azijske turneje tokom koje će posetiti četiri azijske zemlje, u nastojanju da uveri saveznike da je Vašington predan „rebalansiranju“ u regionu Pacifika.

Predsednika su na aerodromu dočekali američka ambasadorka u Japanu Kerolajn Kenedi i osoblje ambasade.

Bezbednosne zabrinutosti povodom kineskih teritorijalnih pretenzija i severnokorejskog nuklearnog programa će biti glavni fokus turneje predsednika Obame, koja takodje obuhvata posete Južnoj Koreji, Maleziji i Filipinima.

Predsednik Obama će se u Tokiju sastati sa premijerom Šinzom Abeom. Japan se našao u sve intenzivnijem sporu sa Pekingom oko grupe nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Pred posetu predsednik Obama je izjavio za japanski dnevnik Jomiuri da se SAD protive „svakom unilateralnom pokušaju da se potkopa japanska uprava na tim ostrvima“. On je takodje naglasio da su ta ostrva uključena u sporazum kojim su Sjedinjene Države obavezne da brane Japan ukoliko bude napadnut.

Predsednik Obama će takodje pokušati da u Japanu ostvari napredak u pogledu dugo odlaganog sporazuma o slobodnoj trgovini, takozvanog Trans-pacifičkog partnerstva.
XS
SM
MD
LG