Linkovi

Sumnje uoči Obamine diplomatske turneje


Obama: Diplomatska turneja posle poraza demokrata na izborima
Obama: Diplomatska turneja posle poraza demokrata na izborima

Predsednik Barak Obama u nedelju kreće na ekonomske samite u Kini, Burmi i Australiji gde će provesti nedelju dana u cilju poboljšanja odnosa sa zvaničnim Pekingom, jačanja američkog izvoza i pružanja ohrabrenja azijskim partnerima u svetlu sve agresivnijeg ponašanja Kine u tom regionu.

Obama će morati da odgovori i na pitanja u vezi sa odlukom da Azija postane vojni fokus Sjedinjenih Država, kao i da li je taj rebalans uopšte postignut. S obzirom da mu je oslabljena pozicija posle poraza demokrata na kongresnim izborima, analitičari smatraju da će svako obećanje ili podrška koju Obama pruži azijskim partnerima – biti primljeno sa dozom sumnje.

Poseta dolazi u nezgodno vreme za predsednika Obamu. Kina, sa vrtoglavim ekonomskim rastom i sve jačim vojnim mogućnostima na Pacifiku, samouvereno će nastaviti da izaziva američkog lidera, čija moće je oslabljena posle kongresnih izbora.

Nekoliko dana pred polazak na azijski ekonomski samit u Pekingu, suočavajući se sa novim Kongresom pod upravom republikanaca, Obama je rekao novinarima da je jedna od misija u Aziji da se poboljša američki izvoz, što će otvoriti nova radna mesta kod kuće:

Takođe možemo zajednički da radimo na poboljšanju izvoza i otvaranju novih tržišta za naše proizvođače da prodaju više robe američke proizvodnje ostatku sveta. Na to ću se fokusirati kada budem u Aziji iduće nedelje”.

Ali, forsiranje te agende sa Kinom neće biti lak posao. Pre nego što je stigao u Peking, već su se pojavili znaci koji dovode u pitanje kredibilitet predsednika Obame. Zvanični kineski dnevni list objavio je u omalovažavujećem stilu da je njegova stranka izgubila na izborima i da je njegov oslabljen položaj posledica Obaminih neuspeha – opisujući ga takođe kao jednoličnog i banalnog.

Analitičari smatraju da za predsednika Kina, sa rastućom vojnom moći i teritorijalnim pretenzijama u istočnom i južnom Kineskom moru – predstavlja najveći bezbednosni problem od svih zemalja.

Prošle godine u Kaliforniji, predsednik Obama i kineski lider Ši Đinping složili su se da je potrebno uspostaviti novi model odnosa između postojećih svetskih sila i one koja je u ekspaniziji. Tom Donilon, bivši Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost, kaže da je predstojeći sastanak dva lidera od ključne važnosti:

“Smatram da je ovo najvažniji bilateralni sastanak koji će predsednik održati ove godine”.

Međurim, američki diplomata Robert Dejli očekuje samo učtiv razgovor:

“Do sada nijedna strana nije želela tačno da kaže kakve je ustupke spremna da napravi. Ili u slučaju Kine, šta je to što im se posebno ne dopada u trenutnim aranžmanima u zapadnom Pacifiku. Kina nikada nije odgovorila šta je to što želi da postigne, a što u trenutnoj situaciji nije u mogućnosti da postigne”.

Posle Kine, predsednik Obama će posetiti Burmu gde će se sastati sa liderima i vođom opozicije Aung San Su Ći. Obama će na samitu istočne Azije i na sastanaku sa Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije, ASEAN-om, govoriti i o američkoj posvećenosti da preusmeri vojni fokus na Ariju.

Poseta će se završiti u Brizbenu u Australiji. Obama će učestvovati na samitu G-20, gde planira da govori o rastućoj liderskoj ulozi Sjedinjenih Država u Aziji.

XS
SM
MD
LG