Linkovi

Obama: Hilari ide u Burmu


Barak Obama sa premijerima Kine i Indije, Venom Đijabaom (u sredini) i Manmohanom Singom (levo)
Barak Obama sa premijerima Kine i Indije, Venom Đijabaom (u sredini) i Manmohanom Singom (levo)

Predsednik Barak Obama razgovarao je sa azijskim liderima, koji prisustvuju samitu zemalja jugoiistočne Azije na Baliju, u Indoneziji. Dominantna tema bila je Obamina inicijativa o novom diplomatskom pristupu Burmi u cilju ohrabrivanja političkih reformi u toj zemlji.

Samo nekoliko sati pred početak godišnjeg zasedanja Udruženja zemalja jugoistočne Azije, ASEAN-a, na Baliju, predsednik Barak Obama izašao je pred mikrofone kako bi saopštio najnoviju inicijativu.

„Zamolio sam danas državnu sekretarku Hilari Klinton da ode u Burmu. Ona će biti prvi američki državni sekretar koji će posetiti tu zemlju u poslednjih pola veka i ona će istražiti da li Sjedinjene Države mogu da ohrabre pozitivne promene u Burmi i počnu novo poglavlje u odnosima dve zemlje“.

Predsednik Obama je rekao da Sjedinjene Države pružaju odgovor na ono što je nazvao „plamičkom progresa“ od strane burmanske vlade predvođene predsednikom Tejn Sejnom.

„Predsednik Tejn Sejn i burmanski parlament preduzeli su važne korake na putu ka reformi. Dijalog izmedju vlasti i opozicione liderke Aung San Su Ći je počeo. Vlada je oslobodila neke političke zatvorenike. Medijska ograničenja su manja, a odobreni su i neki zakoni koji bi mogli da otvore političko okruženje. Generalno, to su najvažniji koraci ka reformama u Burmi koje smo videli proteklih godina“.

Očekuje se da će sekretarka Klinton posetiti Burmu 1. decembra.

XS
SM
MD
LG