Linkovi

Obama: Napredak Afrike zavisi od demokratije


Predsednik Obama pred početak obraćanja Afričkoj uniji u Adis Abebi
Predsednik Obama pred početak obraćanja Afričkoj uniji u Adis Abebi

Predsednik Barak Obama okončao je istorijsku posjetu Keniji i Etiopiji govorom u kojem je pozdravio izuzetan napredak kontinenta, ali i upozorio da on može da se održi samo daljim razvojem i demokratijom za sve.

„Stojim pred vama kao ponosan Amerikanac. Takođe stojim pred vama kao sin Afrikanca“.

Tim riječima, Barak Obama – prvi američki predsjednik koji se obratio Afričkoj uniji – prenio je svoju ličnu zainteresovanost za dalji ekonomski rast i razvoj Afrike.

“Krajnje je vrijeme da ostavimo po strani stare stereotipe o Africi zauvijek opterećenoj siromaštvom i sukobima. Svijet mora da prepozna izuzetan napredak Afrike.”

Obama je pozdravio uspjehe na kontinentu, od naglog pada broja zaraženih virusom HIV i sidom do izlaska miliona Afrikanaca iz siromaštva, istovremeno naglašavajući američku ulogu u podsticanju trgovine, poboljšanju bezbjednosti hrane i infrastrukture. Ne pominjući direktno velikog investitora na kontinentu - Kinu, predsjednik je naglasio po čemu se SAD razlikuju od drugih, kada je reč o investicijama u Afriku.

“Ekonomski odnosi ne mogu jednostavno da se baziraju na tome da neko drugi gradi infrastrukturu zemlje sa radnom snagom iz inostranstva ili na eksploataciji afričkih prirodnih resursa. Stvarna ekonomska partnerstva moraju da budu dobra za Afriku i moraju da dovedu do otvaranja radnih mjesta i kapaciteta za Afrikance.”

Međutim, američki lider je upozorio da je napredak kontinenta “počiva na krhkoj osnovi”, s obzirom na to da stotine miliona Afrikanaca i dalje žive u ekstremnom siromaštvu, bez pristupa osnovnoj infrakstrukturi dok se suočavaju sa, kako se izrazio, “rakom kakav je korupcija”. Obama je pozdravljen burnim aplauzom kada je govorio o tome kako napredak u Africi zavisi od demokratije koja prevazilazi samo održavanje izbora.

“Kada se novinari zatvaraju zato što rade svoj posao ili se aktivistima prijeti dok se vlade obračunavaju sa civilnim društvom, onda nema suštinske demokratije.”

Predsjednik je naglasio da ne razumije afričke lidere koji odbijaju da se povuku nakon isteka mandata, podsjećajući da se njegovo vrijeme na položaju predsjednika približava kraju.

“Prema našem ustavu, ja ne mogu ponovo da se kandididujem. Ne mogu., U stvari mislim da sam prilično dobar predsjednik i da bih pobijedio kada bih se ponovo kandidovao. Međutim, ne mogu.”

Predsjednik Obama je na kraju govora, kao i tokom obraćanja u Keniji, pozvao na jačanje položaja žena i djevojaka. Poručio je da su poštovanje ljudskih prava, jednakost i dostojanstvo svih ljudi istinski put do napretka, ne samo u Africi, već i širom svijeta.

XS
SM
MD
LG