Linkovi

Južna Afrika: Obama posetio bivši zatvor


Predsednik Obama u poseti zatvoru u kojem je ležao bivši predsednik Južnoafričke republike Nelson Mandela
Predsednik Obama u poseti zatvoru u kojem je ležao bivši predsednik Južnoafričke republike Nelson Mandela

Prva porodica Amerike obišla je zatvorsku ćeliju u kojoj je držan Madnela, kao i kamenolom u kojem su on i drugi bili na prinudnom radu.

Predsednik Barak Obama posetio je južnoafričko ostrvo Roben, zatvor u kojem je Nelson Mandela proveo gotovo 20 godina zbog borbe za zbacivanje aparthejd režima.

Predsednik Obama koji je posetio to ostrvo i 2006. u svojstvu američkog senatora, ovoga puta je bio u pratnji prve dame Mišel Obama i njihovih ćerki.

Prva porodica Amerike obišla je malu zatvorsku ćeliju u kojoj je držan Madnela, kao i kamenolom za iskopavanje krečnjaka u kojem su on i drugi lideri Afričkog nacionalnog kongresa bili na prinudnom radu.

Predsednik i prva dama su ostavili poruku u knjizi utisaka, reakvši da „su duboko ponizni pred činjenicom da stoje na mestu gde su tako hrabri muškarci suočeni sa nepravdom odbili da se povinuju.”

Goste je kroz zatvor vodio 83-godišnji Ahmed Katrada, još jedan aktivista anti-aparthejda i bivši zatvorenik na ostrvu Roben.

Predsednik Obama je održao govor na univerzitetu u Kejptaunu, tokom kojeg je najavio program Osnažiti Afriku, sa ciljem udvostručenja pristupa struji u pod saharskoj Africi. Sjedinjene Države će odvojiti 7 milijardi dolara za taj projekat u saradnji sa vladama i privatnim kompanijma kako bi struja bila uvedena u još 20 miliona afričkih domaćinstava.
XS
SM
MD
LG