Linkovi

Amerikanci umorni od rata u Avganistanu


Amerikanci umorni od rata u Avganistanu
Amerikanci umorni od rata u Avganistanu

U današnjem saopštenju povodom desetogodišnjice Sjedinjenim Državama predvođene invazije, Obama je odao počast onima koji su služili u Avganistanu, uključujući gotovo 1800 poginulih pripadnika američkih oružanih snaga kao i mnoge Avganistance i koalicione vojnike koji su ubijeni.

Deset godina od početka rata najdužeg rata u američkoj istoriji i pogibije skoro 1800 Amerikanaca, čovek iza terorističkih napada na Sjedinjene Države, Osama bin Laden, nije više među živima. Ranije ove godine ubile su ga američke specijalne snage u Pakistanu.

U junu, predsednik Obama je rekao da se “ratna plima preokrenula” i najavio početak američkog povlačenja.

“Od idućeg meseca moći ćemo da do kraja godine povučemo 10 hiljada vojnika iz Avganistana, a do idućeg leta vratićemo 33 hiljade vojnika”, rekao je Obama.

Pre 10 godina Amerikanci su snažno podržavali vojnu akciju u Avganistanu, ali ankete pozajuju da su se umorili od rata i da žele brže povlačenje.

Piter Braun je analitičar Anketnog instituta na Univerzitetu Kvinipiak, u Konektiketu.

“Zemlja je nesumnjivo umorna od rata i to ne važi samo za jednu stranku. Tradicionalno, republikanci su više podržavali ovakve ratove, ali i njihova podrška opada”, kaže Braun.

Protivljenje ratu izražava se u gradovima širom zemlje, ali mnogi Amerikanci imaju preče potrebe jer ih je oko 14 miliona nezaposleno.

U junu, Konferencija američkih gradonačelnika zatražila je brže okončanje američkog vojnog angažmana u Avganistanu i Iraku kako bi se novac trošio kod kuće.

Predsednik Obama priznaje da rat mnogo košta.

“Potrošili smo bilion dolara na taj rat u vreme rastućeg duga i posustale ekonomije. Sada treba da ulažemo u naš najvažniji resurs - ljude”, rekao je Obama.

Ali pored povlačenja, neki od Obaminih kolega demokrata traže da on preispita opštu strategiju u Avganistanu. Senator iz Virdžinije, Džim Veb, učestvovao je na jednom pretresu u Kongresu.

“Ako želimo da zemlja ima strpljenja za vođenje dugog rata postaje još važnije da jasno definišemo koji je vitalni nacionalni interes u smislu tekućih operacija u Avganistanu”, rekao je senator Veb.

Republikanski predsednički kandidati ističu da je Obamina strategija povlačenja iz Avganistana diktirana dnevnom politikom. Ali oni priznaju da Avganistanci treba da preuzmu brigu o sopstvenoj bezbednosti.

U nedavnom izveštaju upućenom Kongresu Obama je rekao da se povlačenje odvija po planu ali je ponovo istakao da još postoje “ogromni izazovi”.

XS
SM
MD
LG