Linkovi

Obama u poseti Avganistanu


Predsednik Barak Obama u vazdušnoj bazi Bagram u Avganistanu
Predsednik Barak Obama u vazdušnoj bazi Bagram u Avganistanu

Predsednik Barak Obama doputovao je u nenajavljenu posetu Avganistanu, kojom će obeležiti prvu godišnjicu ubistva lidera Al-kaide Osame bin Ladena.

Obama će, kako se očekuje, potpisati sporazum o strateškom partnerstvu kojim se utvrđuju uslovi za američko prisustvo u toj zemlji, nakon povlačenja većeg dela borbenih snaga NATO-a 2014. godine.

Predsednik je večeras doputovao u vazdušnu bazu Bagram, odakle je helikopterom poleteo za Kabul gde se sastao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. Kasnije će se obratiti američkim vojnicima u Bagramu, a palnirano je i televizijsko obraćanje američkom narodu, u okviru kojeg će predsednik govoriti o ratu u Avganistanu.

Obama će se u govoru fokusirati na sporazum o strateškom partnerstvu i verovatno istaći planove za privođenje kraju skupog i nepopularnog rata u kojem je, od invazije 2001., poginulo 3000 američkih i NATO vojnika.

Američki predsednik obratiće se tačno godinu dana nakon što su specijalne snage, po njegovom naređenju, počele raciju u kojoj je u Pakistanu ubijen bin Laden.

Odnosi dve zemlje su od tada znatno pogoršani zbog paljenja Kurana u američkoj bazi i ubistva 17 civila, uključujući i decu, koje je počinio jedan američki vojnik.

XS
SM
MD
LG