Linkovi

Obama: Reforma zdravstvene zaštite već daje rezultate


Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je zakon o reformi sistema zdravstvene zaštite, koji je usvojen u martu, već unapredio život miliona Amerikanaca. U redovnom obraćanju naciji, Obama je pozdravio prve rezultate zakonskog predloga koji je tesnom većinom, bez podrške republikanaca, usvojen u Kongresu.

Obama je naveo da je čitava industrija zdravstvenog osiguranja prestala da uskraćuje osiguranje gradjanima kada im zbog bolesti značajno porastu troškovi, pre septembarskog roka koji im je zadala vlada.

Obama je takodje istakao da je nova federalna kancelarija za informacije potrošačima i kontrolu rada osiguravajućih kompanija pomogla državama da spreče te kompanije da eksploatišu sistem zdravstvene zaštite. Predsednik je naveo da je njegova administracija sprečila jednu kompaniju u Kaliforniji (Anthem Blue Cross) da podigne iznos zdravstvenog osiguranja za 39 procenata.

Nedeljno obraćanje gradjanima opozicione, Republikanske partije, bavilo se najnovijim zakonskim predlogom u Kongresu – zakonom o finansijskoj reformi. Član senatskog bankovnog odbora, Ričard Šelbi iz Alabame, kritikovao je zakon zato što zanemaruje slučaj džinovskih hipotekarnih banaka Fani Mej i Fredi Mek.



XS
SM
MD
LG