Linkovi

Njujork Tajms: Špijuni po ugovoru angažovani u Pakistanu i Avganistanu


Pentagon
Pentagon

Američki Sekretarijat za odbranu saopštava da razmatra medijske izveštaje u kojima se navodi da su funkcioneri Pentagona angažovali privatne podugovarače u Avgansitanu i Pakistanu radi pronalaženja i ubistva osumnjičenih ekstremista.

Dnevnik Njujork Tajms je izvestio da su američki obaveštajni i vojni funkcioneri te podugovarače angažovali iz redova privatnih bezbednosnih kompanija, poznatih po tome što upošljavaju bivše pripadnike Centralne obaveštajne agencije i operativce Specijalnih snaga.

Obaveštajni funkcioneri saopštili su Tajmsu da su pomenuti obaveštajci korišćeni kako bi saznali prebivališta lidera ekstremista i lokacije logora za obuku terorista u Pakistanu i Avganistanu, te da su te informacije potom predali američkim komandantima radi moguće akcije.

Centralna obaveštajna agencija redovno sprovodi tajne obaveštajne operacije, ali se smatra ilegalnim da vojska koristi privatne podugovarače u špijunske svrhe. Predstavnik Pentagona, Brajan Vitman, je izjavio da se u pomenutom izveštaju iznose ozbiljne optužbe i da se njime pokreću pitanja koja zahtevaju dalje razmatranje Sekretarijata za odbranu.

XS
SM
MD
LG