Linkovi

Sajam igračaka u Njujorku


Novi trodimenzionalni lavirint "Perpleksus", prikazan na sajmu u Njujorku
Novi trodimenzionalni lavirint "Perpleksus", prikazan na sajmu u Njujorku

U dečjem igranju sa igračkama, glavnu ulogu ima mašta – uostalom, kao i tamo gde se igračke proizvode. U klasičnoj dečijoj božićnoj priči, igračke se proizvode u radionici Božić Bate na Severnom polu, gde vredni patuljci prave igračke za dobre devojčice i dečake. Međutim, proizvođači igračaka kažu da mašta igra veliku ulogu i u svetu odraslih.

Više od 35 velikih proizvođača igračaka, kompanije za zabavu i trgovci na malo, nedavno su održali sajam u Njujorku i prikazali šta su pripremili za decu ove godine. Glavna atrakcija je „Perpleksus“, novi, trodimenzionalni lavirint. Igra se sastoji od kotrljanja loptice kroz vijugave i uske kanale u plastičnoj lopti. Pronalazač Majkl Mekginis kaže da dobra igračka dozvoljava deci da se ponašaju kao odrasli.

Preuzimamo ulogu odrasle osobe u nečemu. Takođe imitiramo stvari koje mislimo da su dobre kod odraslih, i to je ono što deca rade kada se igraju.“

Kompanija „Velrko kids“ reklamira „Džoli Rodžers“, gusarsku zastavu sa lobanjom i ukrštenim kostima, kao deo igre koja dozvoljava deci da sastavljaju dvorce ili brodove i da zamišljaju sebe na takvom brodu. Iako neki roditelji ne vole da im se deca igraju sa „Džoli Rodžersom“, menadžerka proizvodnje Deniz Voker kaže da gusarski simbol može da predstavlja šta god deca hoće.

„Simbol ne mora da bude negativan. Deca mogu da izaberu da budu prijatelji i da se igraju zajedno, da gledaju u mape, tragaju za blagom ili samo da plove brodom.“

Erik Levin, predsednik kompanije Tehno sors, radi u industriji igračaka 20 godina. On kaže da je posao više umetnost nego nauka.

Morate da se potpuno predate tom poslu. Samo kažete: „Znate, to je zabavno. Ne znam zašto, ali ne mogu da prestanem da radim.“ A kako mi to prenesemo na sledeći nivo? To zahteva veliku emocionalnu obavezu.“

U poruci koju mnoga deca mogu da smatraju kontroverznom, Levin kaže da se igračke ne proizvode na Severnom polu.

„Radionica Deda Mraza se u stvari nalazi u jugoistočnoj Kini. Tamo se statistički proizvede oko 90 procenata igračaka.“

One uključuju većinu onih koje su prikazane na sajmu igračaka u Njujorku. To ne mora ništa da znači deci, ali kako Erik Levin kaže, dizajneri igračaka su sretni kada vide da njihove kreacije donose radost drugima.

XS
SM
MD
LG