Linkovi

Izbegnut sukob na protestu u Njujorku


Park Zukoti u kojem učesnici pokreta Okupirajmo Volstrit već mesec dana kampuju
Park Zukoti u kojem učesnici pokreta Okupirajmo Volstrit već mesec dana kampuju

Pokret Okupirajmo Volstrit nastavlja da raste širom zemlje. Učesnici protesta u Njujorku su bili spremni na otpor kada su saznali da se policija sprema da ih protera iz parka, koji se nalazi u privatnom vlasništvu firme Brukfild. Do većeg sukoba međutim nije došlo, ali je policija uhapsila nekoliko demonstranata.

Pripadnici pokreta Okupirajmo Volstrit dobili su jutros prvu bitku, kada su vlasnici odlučili da ih ne isteraju iz parka Zukoti u južnom Menhetnu gde demonstranti kampuju već mesec dana. Vlasnici parka su zbog bojazni od loših sanitarnih uslova pozvali policiju da im pomogne da rasteraju demonstrante kako bi očistili park. U odgovoru na to, organizatori pokreta Okupirajmo Volstrit su preko interneta pozvali volontere da dođu sa metlama i da im pomognu da očiste park.

“Ovde sam jer mislim da je bitno da počistite iza sebe”, kaže Moli Mouzer.

Mnogi su međutim došli spremni na borbu, a ne za čišćenje. Stotinak ljudi krenulo je u šetnju do Volstrita. Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg smatra da se na vlasnike parka vrši neopravdani pritisak.

“Koliko sam shvatio, mnogi zvaničnici su pretili Brukfildu da će im zagorčati život ako ne zaustave ovo što se dešava”, izjavio je gradonačelnik Blumberg.

Prema nekim izvorima, vlasnici parka pregovaraju sa liderima pokreta Okupirajmo Volstrit, a razgovori se budno prate širom zemlje gde slični protesti rastu iz dana u dan.

U četvrtak kasno uveče 10 učesnika demonstracija u Sijetlu je uhapšeno jer su odbili da napuste park Vestlejk. Zvaničnici u Denveru, u Koloradu, se nisu povukli pošto je policija pod punom opremom upotrebila silu kako rasterala demonstrante iz tamošnjeg parka.

U Njujorku okupljanja i dalje traju, dok gradonačelnik Blumberg upozorava da demonstracije treba okončati što pre jer će kasnije biti mnogo teže.

Na zvaničnom sajtu pokreta Okupirajmo Volstrit organizatori su pozvali na globalni protest u subotu 15. oktobra. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, većina Amerikanaca podržava ovaj pokret i njihov još uvek nepotpuno definisan cilj o preraspodeli bogatstva u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG