Linkovi

Svih 29 povređenih u subotnjem napadu u Njujorku pušteno kući


Guverner Njujorka Endru Kuomo na mestu sinoćnjeg napada u Čelsiju
Guverner Njujorka Endru Kuomo na mestu sinoćnjeg napada u Čelsiju

Eksplozija koja se dogodila u Njujorku i u kojoj je ranjeno 29 ljudi, bila je akt terorizma, ali nema indicija da je napad povezan sa nekom međunarodnom grupom. Otkrivena je i demontirana još jedna moguća bomba. Njujorška eksplozija verovatno nije povezana sa onom u Nju Džersiju, niti sa napadom u Minesoti saopštavaju zvaničnici. Povređeni pušteni kućama.

"Eksplozija bombe u Njujorku je očigledno akt terorizma, ali nije povezan sa međunarodnim terorizmom. Drugim rečima, nismo našli vezu sa Islamskom državom", izjavio je u nedelju guverner Njujorka Endrju Kuomo koji je posetio mesto eksplozije.

"Mi ne vidimo vezu sa terorizmom. Ne postoji specifična i kredibilna pretnja protiv grada Njujorka u ovom trenutku od bilo koje terorističke organizacije", rekao je De Blazio.

Njujorški gradonačelnik je kazao i da istražitelji ne veruju da je eksplozija na Menhetnu povezana sa bombom koja je eksplodirala u Nju Džersiju. U tom gradu, naime, eksplodirala je improvizovana bomba, u Sisajd Parku, pred početak dobrotvorne trke na kojoj se okupilo oko 3.000 ljudi, javili su američki mediji.

Dodatnih 1.000 pripadnika policije i Nacionalne garde će patrolirati njujorškim gradskim transportnim sistemom "iz predostrožnosti.", rekao je Kuomo.

Gradske vlasti navode da su svih 29 povređenih pušteni iz bolnice.

Eksplozija ispred broja 131 na zapadnom delu 23. ulice oko osam i trideset uveče ostavila je za sobom krhotine i staklo po ulicama i uzrokovala znatnu materijalnu štetu. Na snimcima sa poprišta incidenta zabeleženim na lokalnim kamerama oko mesta eksplozije vide se polupani prozori automobila i radnji dok pešaci beže tražeći bezbednije mesto.

Bomba detonirana u prometnom kvartu punom barova, restorana i stambenih zgrada tokom subotnje gužve u najmnogoljudnijem gradu sveta dok se svetski lideri ove nedelje okupljaju u Njujorku radi godišnje konferencije Generalne skupsstine UN-a,dovela je do restrikcija u saobraćaju u blizini poprišta incidenta.

"En-Bi-Si njuz" je objavio, pozivajući se takođe na njujoršku policiju, da su istražitelji na drugoj lokaciji pronašli nešto što liči na ekspres lonac sa "lepljivom trakom, žicama i mobilnim telefonom", koji je ostavljen na trotoaru, ali još nije potvrđeno da se radi o eksplozivnoj napravi.

Podsećamo, ekspres lonac je korišten kao kućište eksplozivne naprave koja je ubila troje i ranila 200 ljudi tokom trke u Bostonu 2013. godine.

Američki mediji navode i da policija proverava video snimke sa mesta prve eksplozije u Čelsiju na kojima se čini da je prikazana osoba koja ostavlja nešto iza sebe, što je policajce dovelo do zaključka da se radi o namernom činu.

Eksplozija se, prema izvorima iz policije, dogodila u kontejneru koji služi za odlaganje smeća, ili kao ostava za alat majstora koji renoviraju obližnju zgradu.

Predsednik SAD Barak Obama, koji je za vreme eksplozije bio na večeri sa kongresmenima u Vašingtonu, upoznat je sa događajem u Njujorku.

"Predsednik će biti dodatno obaveštavan čim dodatne informacije postanu dostupne", rekao je neimenovani zvaničnik Obamine administracije.

Istražitelji, takođe, za sada nisu otkrili vezu između napada u Njujorku i napada nožem u Minesoti u kojem je povredjeno osam osoba, saopštila je američka policija.

XS
SM
MD
LG