Linkovi

Njujorška škola na vodi


Guvernerovo ostrvo nadomak Menhetna, na kojem se nalazi Njujorška Lučka škola
Guvernerovo ostrvo nadomak Menhetna, na kojem se nalazi Njujorška Lučka škola

Njujork ima više od 400 državnih srednjih škola uključujući desetine manjih škola sa specijalizovanim nastavnim planom fokusiranim na nauku, inženjerstvo, umetnost, biznis, pravo i vladu. Na primer, postoji državna srednja škola za muzički teatar i tehnologiju, pa ona za hranu i finansije, kao i za ljudska prava. Ekipa Glasa Amerike beleži da je jedna od najnovijih i nejneobičnija - Njujorška Lučka škola, u kojoj se pripremni program za koledž prožima sa životom na vodi.

To je jedina Njujorška škola do koje se može stići jedino trajektom, kratkom vožnjom od donjeg Menhetna do Guvernerovog ostrva – odnosno 70 hektara bivše vojne baze u kojoj ptice i drveće po broju daleko nadmašuju posetioce. Lučka škola locirana je u renoviranoj zgradi Obalske straže.

Osnivač škole i direktor nastavnog programa Mari Fišer i direktor Nejt Dadli pozdravljaju učenike na ulaznim vratima uz prijateljsku opomenu da obuku svoje školske košulje.

Škola je možda tradicionalna, ali njen nastavni program i filozofija nisu. Fišer, koji je prethodno radio za ekološku grupu Hadson Riverkiper, objašnjava, "Trenutno vlada ekološka kriza i zašto škole ne bi bile u centru te bitke? Zašto se učenici premeštaju iz učionice u učionicu i uče ono što smatraju irelevantnim, kad svuda postoje degradirani ekosistemi kojima je potrebna pomoć?“

Najveći deo onoga što se predaje u Lučkoj školi odigrava se u Njujorškoj luci, koju Fišer zove najvećim resursom grada – mada je oštećena i potreban joj je spas. Na primer, jedan čas za učenike prvog razreda je dan proveden na obrazovnoj jedrilici "Duh Masačusetsa“.

Obilazeći različite punktove djaci uče o navigaciji i jedan po jedan upravljaju brodom. Oni skupljaju uzorke vode i testiraju je da vide koliko sadrži kiseonika i zagadjivača.

Takodje uče osnove jedrenja i pomažu u dizanju jedara, te ispituju neke od životinjskih vrsta u luci.

Većina učenika Lučke škole potiče iz siromašnih i imigrantskih četvrti u Bruklinu, gde se nalazila ova osam godina stara škola dok u septembru nije premeštena na Guverenerovo ostrvo.

Neki učenici već znaju ponešto o vodama oko Njujorka. Ali svi školu završavaju sa znanjem neophodnim da bi mogli od toga da žive. Pored pripreme za koledž, direktor Nejt Dadli navodi da svaki učenik stiče sertifikat za jednu od 6 oblasti vezanih za mora i okeane.

"To je ili brodski menadžment, upravljanje brodovima, uzgajanje ribe i ostriga, zatim inženjerske veštine, uključujući pomorsku robotiku, kao i upravljanje pomorskim resursima i ronjenje. Ima dosta veština koje su u vezi sa onim što mi radimo, a koje ujedno pripremaju učenike za koledž", priča Dadli.

On dodaje da medju 70 odsto onih koji završe ovu srednju školu, gotovo svi idu na koledž. Tatjana Bouen, učenica drugog razreda, koja pomaže u uzgoju tilapije i ostriga u školskoj laboratoriji, planira da studira biologiju mora.

"Kada sam prvi put došla u ovu školu, nisam toliko bila zainteresovana za vodu. Ali kada sam počela da učim i da se interesujem za čovekovu sredinu, shvatila sam sve loše stvari koje se dešavaju. Poželite da pomognete i kažete sebi: Želim da promenim stvari. Znači razvijete ljubav za luku i prirodu", kaže Bouen.

Osnivač Mari Fišer ističe da je najveći školski projekat, pomoć da se ponovo uzgajaju ostrige u njujorškoj luci - tačnije milijarda ostriga tokom narednih 20 godina, što bi trebalo uveliko da doprinese ponovnom uspostavljanju oštećenog ekosistema.

On dodaje da škola nudi i novi model za osmišljeno srednjoškolsko obrazovanje, čiji su učenici svesni da njihov rad predstavlja i istinski doprinos van učionice.

XS
SM
MD
LG