Linkovi

Nunjes odbija da se povuče iz istrage o Rusiji


Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Devin Nunjes razgovara sa novinarima na Kapitol hilu 28. marta 2017.
Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Devin Nunjes razgovara sa novinarima na Kapitol hilu 28. marta 2017.

Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma otkazao je sve sastanke za ovu nedelju, a njegov predsedavajući, Devin Nunjes, odbacuje pozive demokrata da se povuče iz istrage o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

“Zašto bih to uradio?”, pitao je Nunjes reportere dan pošto je njegov kolega, vodeći demokrata u odboru, Adam Šif, objavio saopštenje u kojem je pozvao Nunjesa da se povuče iz istrage. “To nije preporuka koju iznosim olako pošto smo predsedavajući i ja dobro sarađivali nekoliko godina”, napisao je Šif u ponedeljak, ali je dodao da će biti teško da javnost očuva veru u istragu ako “predsedavajući odbora na može da je objektivno sprovodi ili nadzire.”

Nunjes se sastao sa svojim izvorom unutar Bele kuće pre nego što je, prošle nedelje, obavestio predsednika Trampa i javnost da je Tramp bio “slučajno” zahvaćen prismotrom drugih osoba, navodi njegov portparol Džek Lenger. On je u ponedeljak izjavio da je Nunjes želeo da ima pristup sigurnoj lokaciji da bi mogao da razmotri informacije koje mu je taj izvor pružio.” Nunjes ranije nije želeo da otkrije gde se sastao sa osobom koja mu je dala te informacije a još nije otkrio identitet svog izvora.

Nunjes je razgovarao sa reporterima i predsednikom o tim informacijama prošle nedelje a da nije o njima obavestio nijednog od 21 člana Odbora za obaveštajna pitanja, što je razgnevilo demorkate u odboru koji dovode u pitanje njegov kredibilitet. Nunjes se kasnije izvinio članovima odbora što nije prvo njih upoznao sa informacijama koje je dobio. “Pokušavamo da dođemo do tih dokumenata što je brže moguće”, izjavio je Nunjes za Glas Amerike u utorak, govoreći o svojim naporima da informiše ostale članove odbora. On tvrdi da je njegov odnos sa kolegama iz odbor dobar i da istraga o Rusiji napreduje. “On je uradio pravu stvar od početka do kraja a sada je u toku organizovana kampanja da se on potkopa”, ocenio je republikanski kongresmen iz države Njujork Piter King govoreći za Glas Amerike o Nunjesovom radu. “On je zaista na tragu nečemu i to je razlog.”

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer pozvao je predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana da smeni Nunjesa sa mesta predsedavajućeg odbora, dok je vođa demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi ocenila da bi Rajan u najmanju ruku trebalo da insistira na tome da Nunjes ne bude uključen u istragu ruskog mešanja.

“On se nije ponašao kao neko ko je zainteresovan za čistu istinu. Njegovi potezi liče na nekoga ko je zainteresovan za to da zaštiti predsednika i svoju stranku”, ocenio je Šumer. King je, međutim, izjavio da članovi odobra stoje uz Nunjesa. “Predsednik očigledno nije imao nikakve veze sa tim”, ocenio je republikanski kongresmen.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je novinarima u ponedeljak da ne zna gde je Nunjes došao do svojih informacija ali je rekao da se kongresmen nije sastao ni sa kim iz osoblja Bele kuće. On je dodao da je Nunjes jasno stavio na znanje da ima više izvora za svoje tvrdnje.

XS
SM
MD
LG