Linkovi

Nuklearna postrojenja - nova meta hakera


Južnokorejska nuklearna elektrana
Južnokorejska nuklearna elektrana

Opasnost od sajber napada na nuklearna postrojenja je sve realnija i veća, navodi se u izveštaju istaknute grupe iz nuklearne industrije.

Eksperti, koji su se sastali u Vašingtonu, saopštili su da su napadači sve vještiji i opasniji. Takođe su apelovali na kompanije, vlade i regulatore da se usredsrede na bezbjednost u sajber prostoru, posle niza hakerskih napada na velike industrijske mete, među kojima su i nuklearne, u Ukrajini, Njemačkoj i Južnoj Koreji.

Tokom sajber napada na korejsku hidro i nuklearnu elektranu, hakeri su ukrali i objavili informacije da bi, moguće, upozorili javnost na nuklearnu industriju. Kompanija je posle napada izvela vježbe, poput ovih, da bi ojačala svoj sistem.

Ovakvi incidenti, čija meta su često kompjuteri koji kontrolišu ključne industrijske procese, zabrinjavaju eksperte na Samitu nuklearne industrije u Vašingtonu, koji kažu da posljedice tih napada mogu da budu velike, zbog oštećene opreme i poremećaja u pružanju usluga građanima.

"Sajber napadi na nuklearna postrojenja već su se dogodili. To nije fantazija ili hipotetička situacija. Događa se u stvarnom životu i to moramo da riješimo”, kađe Ano Kaizer, ekspert na Samitu nuklearne industrije.

Stručnjaci navode da je čak i u tehnički sofisticiranim nuklearnim objektima teško ubijediti zaposlene da poštuju osnovne bezbjednosne procedure odnosno da ne otvaraju dokumenta poslata sa nepoznatih imejl adresa ili koriste USB iz nepoznatih izvora. Nepažljivi radnici su najveći problem, smatra Rajan Kalember iz kompanije za sajber bezbjednost ProofPoint.

"Ljudi su uvijek slaba karika u lancu sajber bezbjednosti.”

Nuklearna postrojenja jesu meta, ali ipak imaju značajnu zaštitu od mnogih prijetnji, kaže ekspert Patrik Peterson, iz kompanije Agari.

"Ne zato što je nuklearna industrija toliko bezbjedna od sajber napada, već zato što ima veliki broj zaštitnih mjera i kontrola za sprečavanje havarija.”

U studiji Samita nuklearne industrije navodi se da, u očekivanju većeg broja napada, industrija mora da se promijeni od kulture usredsređene na praćenje pravila na onu koja traži slabe tačke u sistemu na kreativne i orginalne načine, kojima pribjegavaju hakeri. Autori izvještaja takođe traže da se poveća saradnja kompanija i zemalja u odbrani od sajber napada.

XS
SM
MD
LG