Linkovi

Zaključci sa nuklearnog samita


Predsednik Južne Koreje, Li Mjung-bak na nuklearnom Samitu u Seulu, mart 2012.
Predsednik Južne Koreje, Li Mjung-bak na nuklearnom Samitu u Seulu, mart 2012.

Na završetku dvodnevnog Samita o nuklearnoj bezbednosti, američki predsednik Barak Obama kaže da međunarodna zajednica mora da preduzme „ozbiljne i održive napore“ da smanji rezerve nukelarnog oružja u svetu.

"I dalje ima previše rđavih igrača koji traže ove opasne materijale, a ti opasni materijali su i dalje podložni zloupotrebi na mnogo mesta. Nije potrebno mnogo, trunka ili šaka tih materijala može da ubije stotine hiljada nedužnih ljudi, a to nije preterivanje, to je realnost sa kojom smo suočeni", rekao je predsednik Obama.

On je priznao da je od samita u Vašingtonu 2010, čiji je on bio domaćin, postignut određen napredak i zapazio da je broj zemalja koje učestvuju na ovogodišnjem samitu premašio 50.

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak, ponovo je naglasio potrebu za „međunarodnom saradnjom“ u borbi protiv nuklearnog terorizma.

"Budući da terorizam nema granice i budući da nuklearni terorizam nije ograničen na određenu zemlju, međunarodna saradnja ima suštinsku važnost. Zbog toga smo se ovde danas i sastali", rekao je Mjung-bak.

Samit se održava pod senkom nedavne severnokorejske najave da će idućeg meseca da lansira satelit. Mnoge zapadne države veruju da je to lansiranje zapravo testiranje rakete dugog dometa.

Obama je upozorio Pjongjang da bi lansiranje ugrozilo sporazum o američkoj prehrambenoj pomoći. Severna Koreja je uzvratila da je izjava američkog predsednika „izazivačka“.

Uprkos svim razgovorima o Pjongjangu, američki zvaničnici kažu da Severna Koreja ipak nije bila središnja tema nuklearnih razgovora u Seulu. Zvaničnici su objavili program za korišćenje goriva u istraživačkim nuklearnim reaktorima, koje ne može da se preradi u materijal za pravljenje oružja.

"U okviru tog programa, Sjedinjene Države će sa zadovoljstvom sarađivati sa Korejom, Belgijom i Francuskom, na testiranju nisko obogaćenog uranijumskog goriva visoke gustine, u istraživačkim reaktorima u Francuskoj i Belgiji. Testiranje koje bi moglo da dovede do prelaska ovih reaktora sa visoko obogaćenog, na nisko obogaćeni uranijum. Znanja koja steknemo zahvaljujući ovim testovima mogu da doprinesu daljem napretku konverzije reaktora širom sveta", izjavio je američki sekretar za energetiku, Stiven Ču.

Sjedinjene Države i vodeći evropski snabdevači medicinskim izotopima – Belgija, Francuska i Holandija – juče su saopštili da će preći sa visoko obogaćenog uranijuma koji može da se koristi za oružje, na manje opasan oblik tog materijala. Nadležni kažu da dogovor četiri države smanjuje mogućnosti da taj materijal padne u pogrešne ruke.

Na kraju dvodnevnih razgovora u Seulu, lideri više od 50 zemalja izdali su saopštenje u kojem kažu kako smatraju da bi trebalo učiniti nekoliko stvari:

- Naglasiti važnost multilateralnih instrumenata u rešavanju pitanja u vezi sa nuklearnom bezbednošću.

- Ponovo potvrditi ulogu Medjunarodne agencije za atomsku energiju u jačanju nuklearne bezbednosti.

- Naglasiti da su za visoko obogaćeni uranijum i plutonijum potrebne specijalne mere predostrožnosti.

- Apelovati na države da osiguraju bezbednost nuklearnih materijala za industrijsku, istraživačku i medicinsku upotrebu.

- Naglasiti potrebu održavanja efikasne spremnosti za vanredne situacije u nuklearnim objektima.

- Podvući portebu da se sprečava, otkriva i sudski goni ilegalna trgovina nuklearnim materijalom.

XS
SM
MD
LG