Linkovi

NSA špijunirao više Amerikanaca nego stranaca


Edvard Snouden
Edvard Snouden

U izveštaju objavljenom u Vašington Postu navodi se da je Nacionalna bezbednosna agencija NSA pored podataka na internetu o sumnjivim strancima takodje prikupljala podatke o mnogim običnim korisnicima interneta Amerikancima i strancima.

Taj dnevnik, koji je postavio ovaj izveštaj na svoju veb stranicu juče, navodi da je gotovo polovina dosijea o nadgledanju sadržala imena, e-mail adrese i druge detalje o američkim državljanima ili onima koji imaju pravo stalnog boravka u ovoj zemlji.

Ogroman broj ovakvih prikupljenih dokumenata je Postu dao bivši analiticcar NSA-a, Edvard Snouden, koji je pobegao iz Sjedinjenih Država i sada živi u Rusiji.

Post ukazuje da je medju presretnutim porukama bilo otkrića od znatne obaveštajne vrednosti uključujući podatke o tajnom nuklearnom programu u inostranstvu, „dvoličnosti očiglednog saveznika“ i vojnih nevolja nepriljateljskih sila i identiteta agresivnih hakera koji su provaljivali u američke kompjuterske mreže.

Post navodi da pomenuti dosijei takodje ukazuju na mesece traganja za komunikacijama širom preko 50 savezničkih informacija koje su „direktno dovele“ do hapšenja Abotabada Muhameda Tahira Šahzada, tvorca bombi koji živi u Pakistanu.

Medjutim, Post takodje ukazuje da analitičari NSA-ja opisuju mnoge druge dosijee kao beskorisne i navode da oni imaju „zapanjujuće intimne, čak voajerističke kvalitete,“ odnosno da su u pitanju priče o ljubavi i slomljenim srcima, zabranjenim seksualnim vezama, mentalnim krizama, političkim i verskim konverzacijama, te finansijskim strahovima i razočaranim nadama.

XS
SM
MD
LG