Linkovi

Panel: NSA krši odredbe Ustava


Vest o nadgledanju komunikacija od strane NSA-a izazvala burne reakcije u SAD
Vest o nadgledanju komunikacija od strane NSA-a izazvala burne reakcije u SAD

Američki nezavisni panel za zaštitu privatnosti objavio je izveštaj u kojem se ocenjuje da je vladin program prikupljanja podataka o telefonskim pozivima Amerikanaca nelegalan, da bi ga trebalo ukinuti, a podatke izbrisati.

Odbor za nadgledanje privatnosti i građanskih sloboda zaključio je da za prisluškivanje, koji sprovodi Agencija za nacionalnu bezbednost, ne postoji održiva zakonska osnova, i da ta praksa ozbiljno ugrožava privatnost i građanske slobode.

Takođe je navedeno da nije pronađen ni jedan primer, gde su telefonski podaci, prikupljani posle terorističkih napada 2001, značajno izmenili ishod borbe protiv terorizma ili doveli do otkrivanja terorističkih zavera. Zaključci i preporuke panela nisu obavezujući.

Poziv na okončanje prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima značajno se razlikuje od stava koji je u prošlonedeljnom govoru o obaveštajnim operacijama zauzeo predsednik Barak Obama.

Obama je predložio da se ukine postojeći program, ali i naveo da bi informacije trebalo da budu u posedu novog entiteta koji bi trebalo da bude formiran do kraja marta nakon konsultacija sa Kongresom.
XS
SM
MD
LG