Linkovi

Politička satira - ustavno pravo


Neke od Mekolovih majica
Neke od Mekolovih majica

Dve državne bezbednosne agencije u SAD pretile tužbom dizajneru satiričnih majica, ali rešile da povuku pretnje kada je pokrenuto ustavno pitanje slobode govora.

Agencija za nacionalnu bezbednost i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Država pretrpeli su pravni poraz ove nedelje kada je jedan uporni dizajner majica potvrdio svoje ustavno pravo da ismeva velike i moćne federalne agencije. Sudski spor se odnosio na satiru, slobodu govora i demokratski proces.

Den Mekol napravio je majice sa ironičnim natpisom upućenim američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji, skraćeno NSA. Na majicama piše “jedina vladina agencija koja zapravo sluša” (The only part of the government that actually listens). Posle optužbi da NSA navodno mahnito prisluškuje milione ljudi, mnogim Amerikancima ova satirična poruka je veoma smešna.

Na drugoj majici istog dizajnera umesto Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security) piše Sekretarijat za unutrašnju glupost (Department of Homeland Stupidity). Možda ne toliko smešno, ali podjednako kritično.

Međutim, predstavnicima ovih agencija natpisi nisu bili ni malo smešni, te su zapretili da će podneti sudsku tužbu protiv proizvođača i distributera Mekolovih satiričnih majica.

Mekol se pobunio, rekavši da su pretnje tužbom kršenje njegovog ustavnog prava na slobodu govora.

Vladine agencije su juče odlučile da prekinu sudske pretnje i da Mekolu plate odštetu od 500 dolara za advokatske troškove. Mekol se Glasu Amerike javio putem Skajpa.

“Važno je da zadržimo smisao za humor o sebi, kao nacija, kao pojedinci”, rekao je Mekol.

Advokat Pol Livi iz grupe aktivsta pod nazivom “Public Citizen” pomogao je Mekolu. On kaže da se slučaj tiče prava na satiričan izraz i slobodu govora, odnosno elemente ključne za demokratiju.

“Ponekad je ismevanje vlasti najbolji način da izazovete maštu kod ljudi i da ih pokrenete na akciju. Ne možemo da budemo ozbiljni sve vreme”, ističe Livi.

Den Mekol planira da pravi i prodaje još majica, a predstavnici Agencije za nacionalnu bezbednost i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost odbili su da komentarišu ovaj spor.
XS
SM
MD
LG