Linkovi

Petrović: Vašington podržava vladu u Beogradu


Vladimir Petrović, ambasador Srbije u Vašingtonu
Vladimir Petrović, ambasador Srbije u Vašingtonu

Bilateralni odnosi Srbije i SAD su u stalnom usponu, bez obzira na različite stavove po pitanju Kosova, ističe ambasador Srbije u SAD.

Bilateralni odnosi Srbije i SAD su u stalnom usponu, bez obzira na različite stavove po pitanju Kosova, ističe ambasador Srbije u SAD, Vladimir Petrović. U razgovoru za naš program, on se osvrnuo na dogadjaje koji su obeležili srpsko-američke odnose tokom 2012. kada je u Srbiji izabrana nova vlada. Ambasador Petrović smatra da nema značajnijih promena u odnosu Vašingtona prema vladi u Beogradu, a da je posetom državne sekretarke Hilari Klinton Srbiji izražena podrška Beogradu u evropskim integracijama i daljem dijalogu sa Kosovom.

Petrović: Što se tiče odnosa ameirčke administracije i državnog sekretara Klinton, mislim da je istina da su možda u nekom trenutku čekali kako će sve da se odigra oko formiranja nove vlade, ali mislim da je svojom posetom Hilari Klinton htela da da podršku novoj vladi i predsedniku kao i da se nastave neke stvari koje su radjene u prethodnoj vladi ali sada su možda i aktivnije i bolje odradjene, posebno u smislu razgovora na visokom nivou sa Kosovom, i drugih stvari. Što se tiče bilateralnih odnosa, mislim da su oni u stalnom usponu, bez obzira na razlike koje imamo, posebno oko Kosova i Metohije, ali takodje smatram da mi direktno sa njima razgovaramo, to je jedan iskren razgovor, da je ova vlada pokazala da ima želju da rešava probleme i da je to vrlo cenjeno u Vašingtonu.

Glas Amerike: Da li mislite da će formula „slažemo se da se ne slažemo oko Kosova“ moći da opstane i 2013?

Petrović: Mislim da će ta formula opstati, mislim da u delu američke administracije postoji razumevanje za ono što Srbija ne može da uradi kada je u pitanju Kosovo, ali mislim da je ova vlada pokazala da je spremna da neke tekuće stvari, neke probleme koji se tiču ljudi na terenu je spremna da rešava i to je dokazala brzo po formiranju i u tom smislu mislim da će se tako i nastaviti jednim iskrenim razgovorom sa američkom stranom i EU pre svega, ali znamo i da su SAD tu dosta uključene, i mislim da će to ići u pozitivnom smislu, a što se tiče „slažemo se da se ne slažemo“ mislim da će to ostati i dalje na snazi.

Ambasador Petrović ističe da je poseta državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu, zajedno sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton bila izraz intenzivne američke podrške evropskim integracijama Srbije, i dodaje da je ista poruka nedavno preneta ministru odbrane Aleksandru Vučiću za vreme njegove posete Vašingtonu. Ambasador Petrović je takodje prokomentarisao vojnu saradnju Srbije i SAD kao i pitanje da li se postoje očekivanja Vašingtona da Srbija produbi saradnju sa NATO.

Petrović: Vojno-vojna saradnja, tradicionalno dobra, i dalje je u usponu. Ministar odbrane Aleksandar Vučić je bio u poseti i sastao se sa sekretarom za odbranu Panetom i drugim funkcionerima Pentagona, takodje je posetio Ohajo i nacionalnu gardu, tu nastavljamo tradicionalno dobru saradnju, mi još uvek imamo oficire na visokim školama u Americi, takodje smo pozvali oficire vojske SAD da dodju na naše visoke vojne škole i u tom smislu saradjujemo s njima. A mi smo aktivni kroz Partnerstvo za mir i mislim da ćemo na tom nivou ostati aktivni sa NATO savezom.

Glas Amerike: Kada je reč o ekonomskoj saradnji, globalna kriza je pogodila sve. Znamo da se Ju Es Stil početkom godine povukao iz Srbije. Koliko je globalna kriza uticala na saradnju sa SAD i da li sledeće godine očekujete neki napredak?

Petrović: Nažalost se Ju Es Stil povukao iz Srbije, razlog tome je bio, iz mojih razgovora koje sam imao tokom ovde godine sa rukovodstvom Ju Es Stila – oni su bili vrlo zadovoljni poslovanjem u Srbiji i saradnjom, celo okruženje i kriza u EU kao i našem neposrednom okruženju su uticali na to da se proizvodi Ju Es Stila nisu mogli da prodaju – jedno od njihovih tržišta je bila Grčka i Madjarska, Italija, neposredni region naš i okruženje, sve te zemlje su vrlo pogodjene, naročito gradjevinska industrija pogodjena, nema toliko gradnje na Balkanu. No, imali smo i neke pozitivne stvari ove godine, jedna od njih da je velika firma iz Ohaja Kuper Tajers , porizvodjač guma, kupio Trajal iz Kruševca, na tome smo intenzivno radili. Nadamo se i postoje naznake da će u 2013. Fiat, koji je počeo da radi u Kragujevcu, da izvodi svoj model 500 L na američko tržište tako da očekujemo jedan veliki tzv. „kambek“ naše autoindustrije na područje SAD i da će to da poveća i obim trgovinske saradnje izmedju nas i SAD.

Glas Amerike: Vaša ambasada je aktivna u promovisanju srpske kulture, sporta i turizma. Šta biste izdvojili na tom planu tokom 2012.?

Petrović: "Mi intenzivno uvek pokušavamo da promovišemo srpsku kulturu u Americi. Imali smo i ove godine par zanimljivih koncerata u Vašingtonu, takodje izložbi, imamo tradicionalnu promociju srpskog filma i saradnji sa Gete centrom. To je izuzetno dobar način da se promoviše Srbija. Na proleće smo imali turističku organizaciju Srbije koja je gostovala ovde u Vašingtonu, sledeće godine planiramo da ostanemo na tom nivou sa promocijom a ako uspemo i pojačamo je malo."

Ambasador Petrović na kraju ističe da je njegova ambasada i protekle godine negovala intenzivne veze i saradnju sa srpskom dijasporom, što namerava da nastavi i u novoj godini.
XS
SM
MD
LG