Linkovi

Sirija, Francuska najsmrtonosnije za novinare


Izveštaj Komiteta za zaštitu novinara
Izveštaj Komiteta za zaštitu novinara

Protekla godina bila je jedna od najsmrtonosnijih za novinare širom sveta i šesta u poslednjoj deceniji tokom koje je na dužnosti poginulo više od 60 reportera

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, 2015. godine poginulo je 69 novinara, cifra koja obuhvata one koji su ubijeni zbog svoje profesije, ali i koji su poginuli u borbi, razmeni vatre ili tokom obavljanja zadataka za koje se smatra da su opasni. Sirija je, četvrtu godinu za redom, bila najopasnije mesto za medije.

U toj zemlji do sada je poginulo 13 novinara, što je veliki pad u odnosu da prethodne godine, delom i zbog toga što iz Sirije izveštava sve manji broj reportera.

Prema podacima organizacije „Reporteri bez granica“, Francuska je , posle Sirije i Iraka, bila treća najsmrtonosnija zemlja za novinare zbog napada islamista na satirični nedeljnik Šarli Ebdo, u kojom je poginulo osam osoba.

Reporteri bez granica saopštili su da je u protekloj godini širom sveta ubijeno 67 novinara, kao i 27 izveštača amatera i sedam medijskih radnika. „Većina nisu bili novinari koji su se zatekli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, već su ubijeni da ne bi obavljali svoj posao“, rekao je agenciji Rojters sekretar organizacije Kristof Deloar.

Prema podacima Reportera bez granica, u Iraku je ubijeno 11 novinara, u Siriji 10. Na četvrtom nestu našao se Jemen, zatim Južni Sudan, Indija, Meksiko, Filipini i Honduras.

XS
SM
MD
LG