Linkovi

Novinar Njujork Tajmsa proteran iz Avganistana


Repoter Njujork Tajmsa, Metju Rozenberg, razgovara telefonom posle razgovora sa državnim tužiocem u Kabulu, 20. avgusta 2014.
Repoter Njujork Tajmsa, Metju Rozenberg, razgovara telefonom posle razgovora sa državnim tužiocem u Kabulu, 20. avgusta 2014.

Metju Rozenberg je prvi strani novinar koji je proteran iz Avganistana od zbacivanja Talibana pre 13 godina.

Avganistanski državni tužilac je naredio novinaru Njujork tajmsa da napusti zemlju pošto je taj dnevnik objavio članak u kojem se navodi da uticajni funkcioneri avganistanske vlade prete da će preuzeti vlast kako bi prekinuli zastoj oko izbora predsednika.

U današnjem saopštenju američki ambasador u Kabulu Džejms Kaningem je osudio odluku da se protera novinar Metju Rozenberg, nazvavši to „korakom nazad“ za slobodu štampe u Avganistanu. Kancelarija avganistanskog državnog tužioca je saopštila da se Rozenbergov članak kosi sa nacionalnim interesima i bezbednošću zemlje.

Njujork tajms je saopštio da je Rozenberg u utorak u Kabulu bio pozvan na saslušanje, ali da je odbio da saopšti imena anonimnih vladinih izvora koje je citirao u članku. Rozenberg je prvi strani novinar koji je proteran iz Avganistana od zbacivanja Talibana pre 13 godina.

XS
SM
MD
LG