Linkovi

Novi predsednik - nove šale trupe "Kapitol steps"


Bela kuća
Bela kuća

Više od tri decenije, vašingtonska komediografska trupa Capitol Steps (odnosno, Stepenice Kapitola) zasmejava ljude na račun američkih političara, predsednika i poznatih ličnosti. Novinarka Glasa Amerike otišla je na nedavnu predstavu u Vašingtonu i izveštava da u američkoj prestonici ima mnogo povoda za smeh.

Novi predsednik znači nove šale trupe Kapitol Steps, koja smišlja materijal koji se šali i na račun prethodnih pet predsednika. Elejna Njuport je jedna od osnivača političko-satirične trupe.

“Uzmemo neku postojeću pesmu, ubacimo nove reči, pravimo igre rečima, i uvek se trudimo da pronađemo nešto što ismeva nekog političara.”

Kapitol Steps uglavnom nastupaju u Vašingtonu. Grupa je nastala pre 35 godina, nakon što su neki staferi koji su radili za članove Kongresa izveli satirične pesme i skečeve na kongresnoj novogodišnjoj zabavi. Čak su ismevali i svoje šefove.

“Političari generalno vole da budu predmet šale. Misle da je to duhovito. Doći će na našu predstavu ili će nas pozvati da nastupamo na nekom njihovom skupu. Jedini put kada se neki senator naljutio na nas bio je kada nam je jedan senator prišao posle predstave a bio je ljut što u predstavi nismo imali nijednu pesmu o njemu.”

Njuport se priseća da je predsednik Džordž W. Buš sportski prihvatao šale na svoj račun kao i njegov otac, predsednik Džordž H.W. Buš.

"Jednom smo nastupali u Beloj kući i vodili smo računa da ne izvedemo ništa što bi ga uvredilo. Posle predstave on se popeo na binu i rekao “Znam da imate još pesama o meni. Želim da ih čujem.”

Predsednik Donald Tramp verovatno ne bi imao takav pristup, smatra jedna gledateljka predstave.

“Ne verujem da će on ikada biti u stanju da se smeje na svoj račun.”

Predstave Kapitol Steps sadrže humor i sarkazam, ali prema rečima Njuport, nisu maliciozne.

“Većinu pesama koje izvodimo, mogli bismo da izvedemo i pred osobom koja je tema šale, ali uvek smo imali tradiciju dvostranačja, da uključimo sve.”

To uključuje Hilari Klinton, i predsednika Bila Klintona. Predsednika Obamu, pa i svetske lidere kao što je ruski predsednik Vladimir Putin. Politički humor nailazi na topao prijem publike.

“Mislim da moramo da sednemo i smejemo se s vremena na vreme.”

“Malo sarkazma nije na odmet, zdravo je kad se šalimo na svoj račun.”

Iako niko od trenutnih članova Kapitol Steps ne radi na Kapitol Hilu, grupa nastavlja humorističku tradiciju koja je započela pre više godine, kao što je skeč kada Donald Tramp i Hilari Klinton vode debatu oko pilića.

“Mislim da politička satira može da nam pomogne da se opustimo i bolje slažemo, čak i ako se ne slažete sa osobom koja sedi pored vas na predstavi, možete da se smejete istim šalama”, zaključuje Njuport.

XS
SM
MD
LG