Linkovi

Novi način lečenja raka jetre


Kateš Kati sa Univerziteta Misurija priprema nanočestice za borbu protiv raka jetre.
Kateš Kati sa Univerziteta Misurija priprema nanočestice za borbu protiv raka jetre.

Naučnici istražuju nove načine za lečenje pacijenata koji imaju rak jetre. Metode se kreću od razvijanja veštačke jetre, do toga da li bi genetički modifikovane svinje mogle da proizvedu organe kompatibilne sa ljudskim. Naučnici na Univerzitetu države Misuri poklušali su još jedan drugačiji pristup.

Jedini način za lečenje raka jetre jeste transplantacija jetre ili uklanjanje kanceroznih delova jetre. Obe metode zahtevaju ozbiljnu hirurušku intervenciju, a za pacijente kojima je prasađena jetra, doživotno uzimanje lekova, koji sprečavaju da njihov organizam odbaci novi organ. Međutim, u budućnosti, možda bi mogao da bude pronađen novi način za lečenje raka jetre.

Studija, koju su sproveli istraživači na Univerzitetu države Misuri, pokazala je da novi minimalni invazivni pristup može da uništi prekancerozne ćelije raka u jetri miševa i u ljudskim in vitro ćelijama.

Korišćenjem hemoterapije i zračenje, zdrave ćelije oko tumora se oštećuju, ali ovaj novi pristup podrazumeva upotrebu prirodnih, ne-otrovnih hemijskih sastojaka iz biljaka.

“Zvuči kao bajka ali mi smo zaista u poodmakloj fazi u smislu lečenja raka i dijagnosticiranja bolesti”, ističe Kateš Kati sa Univerziteta države Misuri.

Kateš Kati predvodio je studiju u kojoj su korišćeni veoma mali delovi zlata, nano-čestice, umotane u zaštitni stabilizator iz drveta akacije. Te čestice privlače prekancerozne i maligne ćelije, su znatno podložnije nižim nivoima toplote od zdravih ćelija.

“Pacijentima bi bile ubrizgane te nano-čestice. Posle samo nekoliko sati, pacijenti bi bili tretirani laserima, a zatim bi mogli da odu kući. Nema radijacije, otrovnog otpada, nema zagađenja, sistematskog trovanja pacijenata”.

Kati kaže da će cena tretmana biti niska i dodaje da bi ta vrsta lečenja mogla da bude korišćena za druge vrste raka, artritisa i drugih teških bolesti. Ako se nova tehnika pokaže delotvornom, to bi mogla da bude dobra vest za skoro 800 hiljada ljudi, kod kojih se svake godine otkrije rak jetre.

XS
SM
MD
LG