Linkovi

Nove dileme o učešću kosovske delagacije na regionalnim skupovima


Nove dileme o učešću kosovske delagacije na regionalnim skupovima
Nove dileme o učešću kosovske delagacije na regionalnim skupovima

Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. i konferencija šefova diplomatija zemlja Američko-jadranske povelje i SAD, skupovi su kojima je protekle sedmice bila domaćin Crna Gora. Dileme o učešću kosovske delagacije na ovakvim skupovima, još jednom su bile u centru pažnje.

I dok na skupu predsjednika država regiona nije bilo problema sa učešćem kosovske delegacije iz prostog razloga što Kosovo nije član Prfocesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, dan ranije, šef diplomatijea Srbije, Vuk Jeremić, napustio je završnu konferenciju zemlja članica Američko-jadranske povelje, u znak protesta zbog prisustva ministra inostanih poslova Kosova Envera Hodžaja.

Upravo zato, skup predsjednika država Regiona obilježili su stavovi predsjednika Srbije i Albanije koji se tiču budućeg tretmana Kosova u regionalnim organizacijama.

-Beograd bi želeo da nađe pragmatičan model za asimetrično učešće kosovskih – albanskih predstavnika u ovom i drugim regionalnim forumima u budućnosti-rekao je Tadić.

Predsjednik Albanije Bamir Topi najprije je posjetio da, kako je rekao, ‘mladu državu Kosovo’, podržava većina članica EU i SAD i istakao da je njeno formiranje ponudilo dugoročni mir Regionu.

-Albanija smatra da su bilo koja ideja i teorija koja gleda na budućnost Kosova ili bilo koje druge balkanske zemlje kroz scenario isključenja - neprihvatljive. Ono što je najbitnije je da Kosovo ostane stabilizirajući factor u Regionu, istakao je Topi.

Predsednik Srbije nije objasnio o kakvom se modelu asimetričnog predstavljanja kosovskih Albanaca radi, ali je istakao da će Srbija, koja preuzima predsedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi nastaviti sa politikom unapređenja saradnje u regionu u zajedničkom cilju pristupanja EU i rešavanja svih preostalih otvorenih pitanja.

Kao posebno dostignuće nove stvarnosti regiona, predsednik Tadić je naveo činjenicu da se otvorena pitanja sada mnogo češće rešavaju na bilateralnom nivou, kao što je slučaj sa aktuelnim dijalogom Beograda i Prištine.

-Dijalog između Beograda I Prištine postepeno će dovesti do sporazuma. Nećemo čekati dugo da se objave neki od naših sporazuma. Ostaćemo jasno na svojoj poziciji da Srbija neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Istovremeno, verujemo da treba da ispitamo sve mogućnosti da ljudi koji tamo žive dođu do održive i bezbedne budućnosti-rekao je Tadić.

Potreba za dijalogom Srbije i Kosova nesporna je i za Albaniju:

-Albanija ohrabruje dijalog koji je iniciran između Prištine i Beograda i istinski se nada da će to moći da dovede do prihvatanja novih političkih i državnih realnosti u Regionu. Cilj je da se izgrade recipročni mostovi saradnje između dvije susjedne zemlje koje, kao i mi, imaju za cilj evroatlanske integracije, istakao je Topi.

Svako ko ne prihvata Kosovo kao novu realnost u Regionu i međudržavnim inicijativama i forumima, prijetnja je principima regionalne saradnje, zaključio je Topi.

XS
SM
MD
LG