Linkovi

Novak ponovo najbolji u Melburnu


Đoković u društvu dečaka i devojčica koji su skupljali loptice
Đoković u društvu dečaka i devojčica koji su skupljali loptice

Prvi reket sveta ušao u istoriju kao jedini teniser od početka "Open ere" sa tri uzastopna trijumfa na Otvorenom prvenstvu Australije

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu šampiona na Otvorenom prvenstvu Australije drugu godinu zaredom i ujedno ušao u istoriju kao prvi teniser koji je od početka "Open ere" tri puta zaredom trijumfovao na prvom gren slem turniru sezone.

Do četvrte titule u Melburnu, i šeste ukupno na gren slem turnirima (po čemu se izjednačio sa legendama kao što su Boris Beker i Stefan Edberg), Đoković je stigao pobedom nad Britancem Endijem Marijem - 3:1, po setovima 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3 i 6:2, posle tri sata i 40 minuta igre.

Nijedan od dvojice tenisera, poznatih po izuzetno dobrom "riternu", nije uspeo da oduzme servis protivniku u prva dva seta, koja su odlučena u taj-brejku. U prvom u kome je Đoković imao prilike da oduzme servis Mariju, 13. gem pripao je Škotu, dok je u drugom, posle Marijevih propuštenih prilika već na startu (tri "vezane" lopte na servis Đokovića za 2:0 u gemovima) - prvi reket sveta bio koncentrisaniji u završnici i stigao do izjednačenja.

Poslednja dva seta bila su znatno drugačija. Đoković je sve vreme imao kontrolu, iako je prvi "brejk" napravio tek u osmom gemu trećeg seta, dok je Mari delovao znatno umornije i mučio se sa "grčevima". Posle pomenutog "brejka", Đoković je bez izgubljenog poena došao do 2:1 u setovima, a onda vrlo brzo rešio pitanje pobednika oduzevši servis Mariju u trećem i petom gemu četvrtog seta.

Đoković je iskoristio već prvu meč loptu i ostvario 11. pobedu (treću uzastopnu posle poraza u finalu Ju Es Opena) u 18 međusobnih duela sa Marijem, vršnjakom, koji je stariji samo sedam dana, i protiv koga igra još od kada su imali 11 godina. Za pobedu u Melburnu Đoković je nagrađen sa dva miliona i 530 hiljada dolara, a odbranio je i 2.000 poena za ATP rang-listu, zadržavši solidnu prednost isped prvih pratilaca - Rodžera Federerea i Endija Marija.
XS
SM
MD
LG