Linkovi

Povređeni Novak odveo Srbiju u polufinale


Proslava igrača i stručnog štaba Srbije posle pobede nad SAD u "Tako Bel Areni" u Bojsiju
Proslava igrača i stručnog štaba Srbije posle pobede nad SAD u "Tako Bel Areni" u Bojsiju

Najbolji teniser sveta osvojio odlučujući poen protiv selekcije SAD uprkos ozbiljnoj povredi članka na samom početku meča

Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Dejvis Kupa treći put u poslednje četiri godine pošto je u Bojsiju, u saveznoj državi Ajdaho pobedila selekciju SAD rezultatom 3-1.

Odlučujući poen Srbiji doneo je najbolji teniser sveta Novak Đoković, protiv najbolje rangiranog Amerikanca Sema Kverija – 7:5, 6:7 (4), 6:1 i 6:0 za dva sata i 35 minuta igre.

Đoković jeste bio apsolutni favorit protiv 20. na svetskoj rang-listi, ali se situacija drmatično promenila već posle deset minuta igre, u trećem gemu pri rezultatu 15:40 na servis Amerikanca.

Đoković neposredno posle povrede
Đoković neposredno posle povrede

Prvi reket sveta izvrnuo je skočni zglob u sred poena, nastavio da trči i vraća lopticu u teren, ali se posle izgubljenog poena, tri udarca kasnije, srušio na teren, uz bolnu grimasu na licu. Zvanični šampion Australijen Opena nije mogao sam da izađe sa terena, već su mu pomogli saigrači, i bilo je neizvesno da li će uspeti da nastavi.

Međutim, posle medicinskog tajm-auta, Đoković se - očigledno i dalje u bolovima - vratio na teren, oduzeo servis Kveriju i konsolidovao brejk za 3:1. Primetno povređen, srpski teniser se sporije i opreznije kretao, što je Kveri iskoristio da uzvrati brejk, ali ne i potpuno preuzme kontrolu. Novi brejk usledio je u 11. gemu, Đoković je poveo, zatim spasao tri brejk lopte na svoj servis i konačno osvojio prvi set.

U drugom setu, obojica igrača sigurno su držala svoje servis gemove do 5:5, kada je Đoković propustio dve vezane brejk lopte. Kveri mu se revanišrao u narednom gemu, pa je usledio taj-brejk, u kome se bolje snašao Amerikanac i izjednačio na 1:1 u setovima.

Posle prva dva tesna seta, koja su trajala 54 i 55 minuta, činilo se da momentum možda prelazi na američku stranu, ali je Đoković vrlo brzo preuzeo potpunu dominaciju i za svega 46 minuta osvojio treći i četvrti set, prepustivši Kveriju samo jedan gem. U poslednjem setu Amerikanac – koji je doduše u završnici imao problema sa povredom grudnog mišića, koja ga je onemogućila da servira kako to obično ume - osvojio je svega sedam poena!

Posle Đokovićeve pobede u četiri seta, prema pravilima ITF-a peti meč nije morao da se igra.

U polufinalu, koje se igra polovinom septembra, Srbija će se u Beogradu sastati sa Kanadom, koja je pobedila Italiju, takodje 3-1. U drugom polufinalu Argentina gostuje u Češkoj.

XS
SM
MD
LG