Linkovi

Đoković osvojio i Njujork


Đoković osvojio i Njujork
Đoković osvojio i Njujork

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je ovogodišnji Ju Es Open pošto je u izuzetno uzbudljivom i napetom finalu pobedio branioca titule Španca Rafaela Nadala sa 3:1, po setovima 6:2, 6:4 6:7 (3) i 6:1, posle četiri sata i 10 minuta igre. Đokoviću je to četvrti Grand Slem trofej u karijeri, treći ove sezone, koji je legendarni američki teniser, sada komentator, označio kao najbolju u istoriji tenisa, iako je on sam 1984. imao 82 pobede i 3 poraza.

Počelo je ne baš dobro po Đokovića, koji je čini se propustio priliku da odmah oduzme servis Nadalu, koji ga je zatim “brejknuo” i poveo sa 2:0. Đoković je odmah uzvratio, a zatim spasao nekoliko brejk lopti na svoj servis u četvrtom gemu, što je - kako izgleda - potpuno “slomilo” Španca i Đoković je vrlo brzo osvojio naredna četiri gema i prvi set – 6:2.

Drugi set počeo je kao i prvi, sa 2:0 za Nadala, ali je 24-godišnji Beograđanin još jednom vezao četiri gema i preokrenuo rezultat. Usledio je kratak povratak Španca za 4:4 uz odobravanje publike na stadionu “Artur Eš”, koja je ovog puta bila mnogo više podeljena, nego pre dva dana, kada je ogrmona većina pružala podršku Rodžeru Federeru. Ipak, Đoković je još jednom pokazao zbog čega je ove godine izgubio samo dva od ukupno 65 mečeva i zbog čega je pobedio Španca u svih pet međusobnih duela u finalima.

Treći set je bio neverovatna “klackalica” u kojoj se Nadal snašao bolje u taj-brejku i uspeo da smanji na 2:1. Đoković je prvi napravio brejk, u trećem gemu, Nadal odmah uzvratio, da bi i naredna dva gema otišla onom igraču koji nije servirao. Usledio je najduži period uspešnih servisa obojice tenisera – i Nadal i Đoković su osvojili po dva gema – a onda je Đoković deveti put u meču “brejknuo” Španca. Međutim, Rafa je još jednom uzvratio i izborio taj-brejk u kome nijednog trenutka nije dozvolio protivniku da ga ugrozi.

Pred početak četvrtog seta, fizioterapeut je ukazao pomoć Djoković zbog bolova u leđima, a prvi reket sveta dobio je I neke lekove protiv bolova, što je očigledno urodilo plodom, jer je set počeo dličnim servisima, a posle brejkova u drugom i šestom gemu stigao do 5:1. Ovog puta, Đoković nije propustio priliku da odservira za meč i svoju četvrtu Grand Slem titulu, treću ove sezone, čime se priključio elitnom društvu četvorice, koji su pre njega ostvarili taj podvig od početka “open ere” 1973. godine (Džimi Konors, Mats Vilander, Rodžer Federer i Rafael Nadal). Bila je to 20. pobeda Novaka Đokovića u duelima sa igračima iz Top 10 i šesta nad Nadalom ove sezone.

XS
SM
MD
LG