Linkovi

Nova vlada, stara priča


Premijer Srbije Aleksandar Vučić iznosi predlog sastava novog kabineta
Premijer Srbije Aleksandar Vučić iznosi predlog sastava novog kabineta

"Nova vlada, stara priča", kaže za RSE Jovo Bakić, sociolog i politički analitičar, kometarišući predlog mandatara Aleksandra Vučića za sastav njegovog budućeg kabineta. Na spisku je osam novih imena, karte su naizgled promešane, ali sve ostalo je isto – od Socijalističke partije Srbije u vladi do starih imena u važnim resorima.

Ni posle izbora nove vlade, koji bi posle više od sto dana odugovlačenja trebalo da se dogodi do kraja nedelje, izvesno je da se ništa neće promeniti, smatra Bakić.

"Zbog toga što je sasvim svejedno ko će biti ministri. Jedini uslov da budete ministar u ovoj Vladi Srbije jeste da poslušno izvršavate naređenja premijera i da u medijima pričate ono što on želi da se čuje. U tom smislu, važno je da su tu Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin. Oni su garancija kvaliteta", ocenjuje Jovo Bakić.

Osmoro novih ministara u Vladi Srbije, koja sa tri mesta bez portfelja ima 20 fotelja, su Goran Knežević (privreda), Branislav Nedimović (poljoprivreda), Nela Kuburović (pravda), Ana Brnabić (državna uprava), Mladen Šarčević (prosveta) i Vladan Vukosavljević (informisanje).

Za nastavak reformi, objasnio je Aleksandar Vučić, potrebna je "sveža krv" i zato je ova vlada kombinacija uspeha, iskustva i svežine.

"Mislim da je to sistem koji će, uz dobar plan i program koji ću izneti pred poslanicima, doneti boljitak svim građanima Srbije", tvrdi Vučić.

Sa druge strane, među onima koji su ostali na najvažnijim funkcijama u državi su Nebojša Stefanović, kao prvi čovek Ministarstva unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, šef diplomatije, Zlatibor Lončar, kao ministar zdravlja… Oni su samo neki od funkcionera koji su za vreme prethodnog mandata, a pojedini i ranije, u javnosti dovođeni vezu sa događajima koji su nespojivi sa vršenjem javnih funkcija. Prvi kao vlasnik navodno plagiranog doktorata, a druga dvojica za navodne veze sa osobama iz kriminalnih krugova.

Za Jovu Bakića, kadrovska rešenja za novu vladu, kako stara tako i nova, potpuno su očekivana.

"Tu zaista nema mnogo veze ko će biti ministar čega. Ministar u jednom autoritarnom sistemu jeste sluga koji izvršava naređenja i koji obično nema naročitu autonomiju u svom delovanju. To je Vučićeva vlada, vlada Vučićevih sluga. To je suština", konstatuje Bakić.

Ono što je ostalo kao jedna od najvećih hipoteka prethodne izvršne vlasti, odnosno tehničke vlade od raspisivanja prošlih izbora koji su se dogodili 24. aprila, jeste slučaj "Savamala", nelegalno rušenje objekata u Beogradu pod fantomkama, koje se dogodilo upravo u izbornoj noći.

Koliko je trajala saga o sastavu nove vlade, toliko traje i mučno saznanje da vlast još nije kaznila odgovorne.

Na pitanje RSE da li će to moći da reši nova vlada, ako nije mogla tehnička, Vučić je ponovio da taj slučaj mora da se ispita, i odgovorio u svom prepoznatljivom stilu.

"Vidim ja da biste vi koji biste nas da opominjete na vladavinu prava to na hajdučki način da rešavate. Ne radi to Ministarstvo pravde, ne daj bože da to ono radi, i ne daj bože da to radi Ministarstvo unutrašnjih poslova… To radi tužilaštvo. Dakle tako to izgleda u pravno uređenim zemljama. Možda u nekima koje ste vi podržavali ovde ranije je bilo tako da ministri određuju ko bi trebalo da bude optužen, a ko ne. U modernoj Srbiji to nije slučaj. Tako da je to pitanje za tužilaštvo. Ono vodi istragu. I tužilaštvo će, siguran sam, završiti slučaj apsolutno do kraja", tvrdi Aleksandar Vučić.

Među onima koji su ostali bez najviših funkcija u vlasti i ministarskih fotelja ovog puta su kontroverzni ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, kome se najčešće spočitavalo da se ne meša u svoj posao, dosadašnji ministar pravde i, kako sam mandatar Vučić kaže, njegov prijatelj, Nikola Selaković, prvi čovek resora za privredu Željko Sertić, kao i mladi naučnik koji je dospeo do ministra prosvete Srđan Verbić.

Ni biografije novih kadrova u vladi ne obećavaju previše, zaključuje Jovo Bakić, pa se čini da se daju predvideti njeni dometi.

"Očekujem da će vlada nastaviti da radi potpuno isto kao i stara. Nikakvih tu naročitih promena ne može biti", zaključuje naš sagovornik.

XS
SM
MD
LG