Linkovi

Nova tehnologija u lečenju cerebralne paralize


Jedan od efekata progresivnih bolesti mišića, kao što je cerebralna paraliza je zgrčenost mišića. Postoje lekovi i terapije koji bi trebalo da pomognu ali je merenje njihove delotvornosti komplikovano. Sada postoji visoko-tehnološki način koji bi mogao da pruži olakšanje pacijentima.

Doktor Endru Skalski pregleda pacijenta sa cerebralnom paralizom Majka Kroslija zbog zgrčenosti mišića. Njegov tretman zasnovan je skoro potpuno na ovim vežbama i on priznaje da to i nije baš tačna nauka.

“Verovatno imamo pacijente kojima su prepisani brojni lekovi koji im ne uopšte ne pomažu, koje ne treba da uzimaju ali ih imaju jer se osećaju bolje, a mi nemamo dobar sistem da kažemo da li im zaista pomažu. Da li bi trebalo da im smanjimo dozu ili povećamo, da bolje doziramo, što bi dosta pomoglo.”

Ali nova rukavica, sa više od 300 senzora, mogla bi da promeni prirodu tretiranja ukočenosti mišića.

“Ta tehnologija će, kao dodatak onome što rade lekari, pružiti objektivne mere kako bi oni mogli da poboljšaju svoje dijagnoze i intervencije”, ističe Harinat Garudadri sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

To funkcioniše tako što se zabeleži pritisak na svaki sensor dok lekar pomera različite delove na telu pacijenta. Razvijen je sa lažnom rukom koja velikim delom izgleda kao mašina za vežbanje. Pronalazači kažu da su se bez rukavice, lekari i pacijenti složili o nivou zgrčenosti mišića u samo oko 26 procenata. Ali rukavica pravi ogromnu razliku.

“Razvili smo lažnog pacijenta. On ima sopstvene senzore i takođe meri koliko je vežbi urađeno pomeranjem lažne pacijentove ruke. Upoređivanjem brojeva iz rukavice i laznog pacijenta, dobili smo 82 odsto, što je bilo veliko poboljšanje.”

Doktor Skalski kaže da se nada da rukavica može da odstrani neka nagađanja iz dijagnoze.

“To bi moglo da donese nove terapije na tržište i poboljša negu pacijenata do mere da svaki lek deluje bolje za pojedinačne pacijente, da se utvrdi koji tretmani su delotvorni, koje doze su optimalnije za njih i jednostavno pomogne da se lekovi prave mnogo preciznije, umesto medicinske veštine koju trenutno koristimo, a koja se završava ne baš kao naučni proces.”

Rukavica je još u razvoju ali bi mogla jednoga dana da pruži mnogo preciznije podatke za sve vrste bolesti, uključujući moždani udar i traumatske povrede mozga.

XS
SM
MD
LG