Linkovi

Nova masovna okupljanja u Venecueli


Opozicione pristalice u šetnji protiv predsednika Madura, danas u Karakasu
Opozicione pristalice u šetnji protiv predsednika Madura, danas u Karakasu

I pro i anti-vladini aktivisti u odvojenim šetnjama u Karakasu

Građani Venecuele pribojavaju se da bi moglo da dođe do nereda, pošto se i vladine pristalice i protivnici levičarskog predsednika Nikolasa Madura pripremaju za nova masovna okupljanja, posle nekoliko dana obeležnih nasiljem.

Enrike Kapriljes, guverner države Miranda i vodeći opozicioni lider, kaže da su današnje anti-vladine demonstracije zamišljene kao mirni protesti, kojim bi se iskazalo nezadovoljstvo javnosti zbog visoke stope kriminala, nestašice hrane i drugih problema sa kojima se Venecuela suočava.

Pro-vladina grupa pod nazivom "Čaveistkinje" najavila je marš "protiv fašizma" za danas u prestonici Karakasu. I dok bi pro i anti-vladine grupe trebalo da marširaju u različitim delovima grada, ukoliko se negde sretnu moglo bi da dođe do nereda.

Predsednik Maduro tvrdi da ja talas protesta i nasilnih sukoba ovog meseca deo pokušaja desničara da sruše njegovu socijalističku vladu. Smatra se da je u dosadašanjem političkom nasilju stradalo najmanje osmoro ljudi, dok je više od stotinu povređeno na obe strane.
XS
SM
MD
LG