Linkovi

Naučnici razvili novu katetersku kameru


Nova kamera, razvijena u Medicinskom centru Erazmus u Roterdamu, pruža mnogo jasniji i detaljniji pogled unutar arterija.

Pre svakog hirurškog zahvata, lekari se trude da nauče što je više moguće o stanju organa na kojem planiraju da obave operaciju. Nova kamera, napravljena u Holandiji, sada to može da olakša, pružajući hirurzima veoma detaljan pogled unutar krvnih sudova sve do srca pacijenta.

Začepljenja koronarnih arterija, izazvana stvaranjem naslaga su najčešći uzrok srčanog napada. U većini slučajeva, lekari taj problem rešavaju širenjem arterije, uz pomoć mehaničke naprave nazvane stent, koji se ubacuje tako na kraju dugog, tankog katetera. Međutim, u roku od godinu dana, oko 10 odsto pacijenata mora da se vrati na još jednu proceduru, kaže kardiolog Evelin Reger.

“Oko polovine od tih deset odsto mora da se vrati zato što nismo dobro završili posao u blokiranom delu, koji izaziva srčani udar. Druga polovina pacijenata mora da se vrati jer smo prevideli dodatna oštećenja, probleme koji su prisutni u arterijama”.

Ta situacija mogla bi značajno da se poboljša zahvaljujući novoj kameri, koja pruža mnogo jasniji i detaljniji pogled unutar arterija, razvijenoj u Erazmus Medicinskom centru u Roterdamu, u Holandiji. Trenutno, da bi napravili različite snimke kroz kateter, hirurzi kontrolišu okretanje kamere izvan tela. Nova kamera ima sopstveni sićušni elektromotor. Profesor Ton Van Der Stin je načelnik odeljenja za biomedicinski inženjering u medicinskom centru Erazmus.

“Sa tim sistemom imate rotiranje tačno na mestu gde treba da bude, samo na vrhu. Imate mikro motor na vrhu koji može da se rotira i zbog toga ovde može da se rotira tako brzo i precizno”.

Istraživači i dalje eksperimentišu na laboratorijskim životinjama, ali rezultati su zapanjujući. Dok kateterske kamere, koje se trenutno koriste, mogu da naprave oko 100 snimaka u sekundi, što je previše sporo da ih pokreti srca ne bi učinili nedovoljno oštrim, nova kamera može da napravi 2.500 snimaka između dva otkucaja srca. Motor veličine jednog milimetra okreće ogledalo 5.600 puta u sekundi, dok brzo pulsirajući laser osvetljava okolinu, što omogućava kameri da napravi jasne snimke zida arterije.

“Odjednom imamo pogled na krvni sud kao iz udžbenika. I možemo da ga vidimo kod živih pacijenata u trenutku kada treba da izvedemo operaciju”.

Naučnici kažu da se sada trude da naprave još manji motor, veličine pola milimetra. Nova kamera katetera predstavljena je na simpozijumu kardiologa u Roterdamu, u martu ove godine, ali istraživači kažu da će proći i do tri godine pre nego što počnu testove na ljudima.

XS
SM
MD
LG