Linkovi

Izazovi promene vlasti u Severnoj Koreji


Kim Džong Un imao je samo nekoliko godina da se pripremi da preuzme vlast od svog oca, Kim Džong Ila.
Kim Džong Un imao je samo nekoliko godina da se pripremi da preuzme vlast od svog oca, Kim Džong Ila.

Kim Džong Il je decenijama bio pripreman da preuzme vlast u Severnoj Koreji od svog oca Kim Il Sunga, koji je umro 1994. godine. Kim Džong Ilov najmlađi sin, Kim Džong Un, za koga se veruje da ima 28 godina, imao je svega nekoliko godina da se pripremi za isti zadatak. Posmatrači Severne Koreje pitaju se da li će on biti u stanju da vodi zemlju koja se bori sa ekonomskim nedaćama, nestašicama hrane i sve nezadovoljnijim stanovništvom.

Kim Džong Il je vladao Severnom Korejom uz veliku pompu. Bio je jedan od najtajanstvenijih lidera u svetu i neprestano je prkosio svetskoj javnosti razvijanjem nuklearnog programa.

Njegova smrt, objavljena preko televizije, bila je šok za mnoge Severnokoreance.

Sa tugom u srcu objavljujem da je naš veliki lider Kim Džong Il umro u subotu, na putovanju vozom…”, saopštila je spikerka državne televizije.

Naš general je uvek radio za dobrobit naroda Na tom poslu je umro, radeći i putujući vozom…”, kaže stanovnik Pjongjanga Kim Džong Ho.

Državni mediji pozivaju Severnokoreance da prate novoimenovanog lidera Kim Džong Una. Prošle godine Kim Džong Il je unapredio svog trećeg sina u čin generala sa četiri zvezdice kako bi produžio komunističku dinastiju svoje porodice na treću generaciju. Ali analitičari kažu da bi prenos vlasti mogao da bude teži.

Najveće je pitanje gde se u to uklapa vojska. Da li vojska zaista podržava 28-godišnjaka za koga znamo da ima malo vojnog iskustva, a koji je iznenada unapređen u čin generala sa četiri zvezdice kako bi de fakto postao lider zemlje. Dakle, ima tu još mnogo pitanja”, primećuje Džae Ku sa Univerziteta Džons Hopkins.

Ku, koji je direktor Američko-korejskog instituta u Školi za napredne međunarodne studije, smatra da će se porodica i vojska kratkoročno ujediniti iza novog lidera i procenjivati svoje akcije u inostranstvu.

Biće retorike i možda još nekih lansiranja raketa, odnosno stvari koje mogu da kontrolišu. Siguran sam da ne žele da im to izmakne kontroli tokom tranzicije i da svakako žele da urade dovoljno da pokažu zemlji da politika stavljanja vojske na prvo mesto ima prioritet”.

Markus Noland, iz Instituta Petersen, predviđa da će Kim Džong Un imati daleko manju moć nego njegovi otac i deda, naročito u početku.

Mogao bi da ima teškoće u kontrolisanju vlade. Možda ima elemenata koji bi iz sopstvenih razloga - da bi zgrtali novac ili imali pristup novoj tehnologiji - na svoju ruku pravili poslove za koje najvažniji donosioci odluka ne žele da se dogode”.

Kim Džong Un bi takođe mogao da pokuša da pojača svoj kredibilitet kod kuće provociranjem sveta, kao što je činio njegov otac.

Mislim da politički sistem jednostavno neće tolerisati lose rezultate kako je to činio 1994. Severna Koreja je prošla kroz dve vrlo teške decenije pa verujem da kapacitet naroda i strpljenje elite više nisu takvi da bi dozvoljavali ogromnu marginu za greške”.

Ukratko, zaključuje Markus Noland, izabrani sin naći će se u mnogo težem položaju nego njegov otac.

XS
SM
MD
LG