Linkovi

Mediji: Kim Džong-Un vrhovni vođa


Kim Džong-Un
Kim Džong-Un

Sjevernokorejska državna novinska agencija nazvala je danas Kim Džong-Una vrhovnim vođom revolucionarnih oružanih snaga.

U izvještaju agencije navodi se da je vrhovni vođa sa vojnim liderima i drugim visokim zvaničnicima odao poštu svom ocu.

Sjevernokorejski državni mediji prethodno su pozdravili Kim Džong-Una kao vrhovnog komandanta vojske. To je prvi put da se novi lider oslovljava tom titulom, koja je prethodno pripadala njegovom pokojnom ocu Kim Džong-Ilu. Kim Džong-Un ima rang generala sa četiri zvjezdice, uprkos nedostatku vojnog iskustva i godinama.

Južna Koreja u međuvremenu je objavila da će poslati dvije grupe u Pjongjang kako bi odale poštu bivšem sjevernokorejskom vođi, koji je preminuo prije sedam dana. Portparol južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje kazao je da u delegaciji, koju predvode rođaci bivšeg južnokorejskog predsjednika pokojnog Kim Dae-Džunga i bivšeg predsjednika Hjundai grupe, takođe pokojnog Čung Mong-Huna, neće biti vladinih zvaničnika.

Politički aktivisti u međuvremenu su pustili nekoliko velikih balona, koji bi trebalo da se spuste na sjevernokorejsku teritoriju, u kojima su anti-režimski leci i stotine pari zimskih rukavica, koje se na crnom tržištu mogu zamijeniti za hranu.

XS
SM
MD
LG