Linkovi

Naučnici o severnokorejskom programu


Satelitski snimak nuklearnog centra Jongbjon u Severnoj Koreji
Satelitski snimak nuklearnog centra Jongbjon u Severnoj Koreji

Posle razmene artiljerijske vatre na Korejskom poluostrvu, u kojoj su dva južnokorejska marinca poginula, zategnutost je velika. Takođe, incident se dogodio posle dolaska u Severnu Koreju tima nuklearnih fizičara, među kojima je bio i Sigfrid Heker, bivši direktor Nacionalne laboratorije u Los Alamosu.

Heker kaže da su u Severnoj Koreji proradila dva nova nuklearna pogona - reaktor na tešku vodu i pogon za obogaćivanje uranijuma. Ovaj drugi objekat je važan, jer bi u njemu moglo da se proizvede dovoljno visoko obogaćenog uranijuma za nuklearnu bombu.

Američki stručnjaci kažu da su severnokorejski nuklearni kapaciteti brzo rasli otkako je ekspertima sa Zapada prethodni put bilo dozvoljeno da ih vide.

Sigfrid Heker je bivši direktor Nacionalne laboratorije u Los Alamosu, vrhunskom američkom institutu za istraživanje nacionalne bezbednosti. Heker je opisao svoje reagovanje kada je video dve hiljade centrifuga u usavršenom pogonu za obogaćivanje uranijuma.

Jednostavno sam zinuo. Zaprepastio sam se kad sam video nešto što je izgledalo kao stotine i stotine centrifuga...u zapanjujuće urednom, modernom pogonu. Spustio sam pogled i pomislio da su uradili upravo ono što su rekli da će da urade.

Naučnici o severnokorejskom programu
Naučnici o severnokorejskom programu

Hekeru nije bilo dozvoljeno da fotografiše pogon, za koji kaže da je ipak daleko od proizvodnje bombe.

„Da bi se od onog što sam video stiglo do hidrogenske bombe, potreban je neverovatan korak.“

Ali on jeste sugerisao da je Severna Koreja tokom godina dobila pomoć u savladavanju nuklearnih veština, možda od agenata iz Pakistana. I takođe, da je usavršena procedura nabavke omogućila Severnoj Koreji da izbegne sankcije, tako da su joj čak i Nemačka i Rusija isporučivale aluminijum koji može da se upotrebi za građenje pogona.

Severnokorejski analitičar Markus Noland kaže da sankcije nametnute Severnoj Koreji imaju ograničeni uticaj.

Problem sa sankcijama je to što je najveći severnokorejski trgovinski partner Kina, a Kina uopšte ne pokazuje interesovanje za sprovođenje sankcija.“

Heker i njegov tim kažu da su i kineski naučnici iznenađeni brzinom severnokorejskog nuklearnog razvoja.

Severnokorejski analitičar Viktor Ča kaže da će Sjedinjenim Državama biti potrebno da privuku Kinu na svoju stranu, ako hoće da se vrate za pregovarački sto o nuklearnom naoružanju sa Severnom Korejom.

To je ono što mi je neko svojevremeno opisao kao zemlju očajnih mogućnosti. Nikada se ne opredeljujete između dobre i loše opcije. Uvek birate između lošeg, lošijeg i najlošijeg“, navodi Ča, stručnjak Centra za strateške i medjunarodne studije.

Markus Noland kaže da to može i jednostavno da se objasni.

Oni bi hteli da nas uvere da su nuklearna sila i da, bez obzira na sporazume koje su potpisali u prošlosti, nemaju stvarni interes za denuklearizaciju. A mi bismo na to jednostavno trebalo da se naviknemo.

XS
SM
MD
LG